Elemzők: óvatossá vált a jegybank és ez jó

A piaci elemzők szerint óvatosan, de jól reagált az utóbbi hetek változásaira az MNB. Az ECB miatt pedig még egy jó évük lehet a magyar monetáris döntéshozóknak.
Domokos László, 2018. június 19. kedd, 16:55
Fotó: Reuters

A kamatdöntés nem okozott meglepetést a piaci szereplők számára, de az elmúlt hetek piaci fejleményei miatt kiemelkedően fontos volt, különösen a többéves rekordszintre emelkedett euró/forint árfolyam miatt - kommentálta az MNB mai bejelentését Jobbágy Sándor, a CIB Bank elemzője,

A közlemény a májusihoz hasonlóan visszafogottan és tömören értékelte a piaci helyzetet, de a múlt havihoz képest több olyan utalással, ami az óvatos megközelítést emeli ki. A monetáris iránymutatás "laza monetáris kondíciók" fenntartására utalt, szemben a május (és korábbi) "tartósan laza", megfogalmazással. Ugyanakkor számos megfogalmazás az eddig kamatvárakozásaink (változatlan alapkamat és betéti kamat idén és még legalább 2019 első félévében) tarthatóságát támasztja alá több utalás is - tette hozzá Jobbágy.

A laza monetáris politika folytatására továbbra is lehetőséget nyújt, hogy az Európai Központi Bank (ECB) monetáris politikája vélhetően még egy jó ideig támogató marad - fogalmazott Nyeste Orsolya, az Erste Bank szenior makrogazdasági elemzője.

Mivel az ECB múlt csütörtöki ülése után azt az üzenetet közvetítette, hogy a következő 12 hónapban nem emeli a kamatokat, ez azt sugallja, hogy a hazai monetáris politika is még mintegy egy évig szándékozik lazán tartani a monetáris kondíciókat. Ezzel viszont azt is jelezte a magyar jegybank, hogy a laza monetáris kondíciók nem a teljes 5-8 negyedéves időhorizonton, hanem rövidebb ideig lesznek fenntartva - amit az óvatosság irányába tett fontos lépésként lehet értékelni. hetünk. Ezt később a hírügynökségeknek meg is erősítette az MNB.

A jelek szerint Matolcsyék továbbra sem tartanak komolyabb inflációs veszélytől, ugyanakkor figyelik a tőkepiaci folyamatokat, és a döntéshozatalnál elsősorban az ECB monetáris politikájára koncentrálnak. Mindez összhangban van azzal a várakozásunkkal, hogy a rövid oldali kamatszintek normalizálódása a jövő év második felétől indulhat meg - mondta Nyeste.

Részben a feltörekvő piacokról indult tőkekiáramlás, részben a széttartó monetáris politikák miatt az euró-forint árfolyama szignifikánsan átlépte a 318-as ellenállási szintet, mely a korábbi években rendre visszafordította a forintgyengülési hullámokat. Meg kell barátkozni a 318-325-ös sávval, a hosszabb távú technikai kép alapján egyelőre nem várható, hogy tartósan vissza tudna térni a jegyzés a korábbi kereskedési tartományokba - véli Varga Zoltán, az Equilor senior elemzője. A közlemény megjelenését követően a jegyzés átlépte a 325-ös szintet is, de később visszatért alá. Nem zárható ki, hogy a következő időszakban a szint fölé gyengül a forint, ez esetben akár a 330-as magasság is elérhető lehet.

A következő hónapokban az MT "átnézhet"az infláción, így nem szükséges szigorítani a monetáris kondíciókon - írta Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.  Mivel a hazai piacok legutóbbi mozgásai fundamentálisan nem támaszthatóak alá, a devizahitelek pedig már nem okoznak kockázatokat, miközben az állam devizaadóssága is csökkent, az MNB-nek egyelőre nem adhat okot aggodalomra a feltehetően átmeneti gyengülés. A forint gyengülése párhuzamosan az olajárak emelkedésével ugyanakkor támogathatja a jegybankot az inflációs cél elérésében. A határidős kamatlábak a kamatok emelkedését, a nem hagyományos monetáris eszközök fokozatos kivezetését árazzák, de feltehetően előbb-utóbb lefelé korrigálnak.

Az elemző a monetáris kondíciók szigorítására 2019 közepéig nem számít, akkor is először a nem-konvencionális eszközök visszavonására kerülhet sor, majd azt követheti az alapkamat lassú, fokozatos emelése, amely azonban 2020 közepéig változatlan maradhat.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Borisz1106, 2018.06.19 20:23

@Suzywong: Vicces vagy :-)))
Na akkor nézd már meg 2016-ban az egy főre jutó gdp alakulását vásárló erő paritáson is (PPP-purchasing power parity).
Azért itt a világátlag fölött voltunk bőven. Nem gondolom, hogy 2018-ra ez megváltozna. De miből is gondolod?

https://tradingeconomics.com/country-list/gdp-per-capita-ppp
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Suzywong, 2018.06.19 19:52

a magyar gdp/ fő 2008 ban tetőzött 15739 dollárral, a világátlag akkor még csak 9379 dollár volt.

azóta a magyar gdp/ fő nemhogy semmit sem nőtt, de hatalmasat zuhant, 2016 ban már csak 12820 dollár volt , miközben a világátlag 10196 dollárra nőtt.

2016 óta ráadásul a forint további 12% ot zuhant a dollárhoz képest , ezért ma már a magyar gdp/ fő alig több, mint 11 ezer dollár, miközben a világátlag idén eléri a 11 ezret.

azaz 2018 az a szégyenteljes év lesz, amikor a magyar gazdaság a világátlag alá kerül ( afrika, india, pakisztán, stb ligájába ) holott 2008 ban még közel duplája volt annak.

ennyit a nagy magyar "gazdasági növekedésről" .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html