A részletes adatokból kiderült, hogy a mezőgazdaság rontotta leginkább a gazdaság teljesítményét, az ágazat 0,9 százalékponttal mérsékelte a GDP növekedési ütemét. Az év utolsó negyedévében az elemző szerint a növekedés újra megközelítheti majd a 3 százalékot, éves átlagban pedig 2,9 százalékos lehet - kommentált Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője.

Az utolsó negyedévben a mezőgazdaság már nem számít érdemben, az ipar azonban jelentősen megugorhat a tavalyi gyenge bázis után, éves alapon 7 százalék fölötti növekedést vár, és az uniós források lehívása miatt az építőipar is megélénkülhet. A szolgáltatásoktól stabilan erős teljesítményre számít, ami a lakossági fogyasztások élénküléséből látható.

Suppan szerint 2016-ban az uniós források visszaesése miatt csökkennek a beruházások, egész évre 2,5 százalékos növekedést vár. Ezt érdemben ellensúlyozhatná a lakásépítések áfájának csökkentésével beinduló piac.

Barczel Vivien és Ürmössy Gergely, az Erste Bank makroelemzői 2015-re minimálisan lefelé módosították előrejelzésüket a korábbi 2,8 százalékról 2,7 százalékra. Jövőre folytatódhat a lassulás a magyar gazdaságban.

A prognoszták szerint a felhasználói oldal nem okozott nagy meglepetést, számítani lehetett rá, hogy a háztartások és a külkereskedelem jelenti majd a fő húzóerőt. Az előző negyedévben kiegyensúlyozott volt a hozzájárulás a két szektor oldaláról, azonban most a végső fogyasztás vette át vezető szerepet (1,9 százalékpont). A bruttó állóeszköz felhalmozás 1,5 százalékos mérséklődést mutatott, így lefelé húzta a GDP-t. A beruházásokat illetően a kilátások sem túl biztatóak. Az EU-s pénzek kifutásával párhuzamosan akár további visszaesés jöhet.

A várakozásoknak megfelelően alakult a gazdaság. Folytatódik az átrendeződés, azaz a belső fogyasztás egyre erősödik, és nagyobb szerepet kap. Ez abból is látszik, hogy a szolgáltatások nagyobb mértékben járultak hozzá a bővüléshez, miközben a nettó exportot és az ipar is visszafogottabban szerepel. A beruházások visszaesőben vannak, a mezőgazdaság teljesítménye is hanyatlott, az építőipar pedig járult hozzá a növekedéshez - véli Németh Dávid, a K&H Bank makroelemzője.

A negyedik negyedévben a fogyasztás még hangsúlyosabbá válhat, míg az építőipar könnyen mínuszba kerülhet. A friss adatok nyomán Németh nem módosította a korábbi prognózisát, az idei évre 2,7 százalék körüli bővülést vár, jövőre pedig 2,2-2,3 százalékos tempóra lehet számít. Ezzel együtt a magyar gazdaságban túlsúlyossá vált az autóipar, ez pedig komoly veszélyeket rejt magában. Ha a globális vagy európai autóiparban visszaesés következik be, az a magyar autóiparban komoly problémákat okozhat, elsősorban munkaerő-piaci szempontból.

A CIB Bank elemzői kiemelik: a növekedési ütem fokozatosan mérséklődik, és változik a növekedés szerkezete is, 2015-ben még 3 százalék közeli, de az alatti dinamika várható. Úgy látják, hogy a részletes adatok nem okoztak meglepetést, idén 3 százalék közeli, de az alatti dinamikát várnak, 2016-ban azonban már a 2 százalékhoz lehet közelebb az éves növekedés.