Suppan Gergely, a TakarékBank elemzője szerint sem a monetáris lazításnak, sem a szigorításnak nincs indoka jelenleg. Az inflációs kockázatok továbbra is felfelé mutatnak, de a kedvező májusi adatot követően enyhültek. Ezzel egy időben ugyanakkor emelkedtek a stabilitási kockázatok, így a kamatcsökkentés tere is szűkült.

Az elemző a kamatemelést sem tartaná indokoltnak, elsősorban a továbbra is lanyha belső kereslet, és az inflációs nyomást nem jelentő bérdinamika miatt. Ebben a helyzetben az elemző szerint a további hónapokban is a kamattartásra van a legnagyobb esély, de sok múlik az MNB legfrissebb inflációs jelentésében előrejelzett kilátásoktól is.

Bebesy Dániel, a Budapest Alapkezelő portfolió menedzsere is arra emlékeztetett, hogy a meglepetésszerűen jó májusi inflációs adatot követően ugyan erősödtek a közeljövőre vonatkozó kamatcsökkentési várakozások, azonban a nemzetközi környezet hirtelen romlása egyelőre biztosan kizárja ennek lehetőségét. Az ország kockázati megítélésében bekövetkezett gyors javulás az utóbbi két hónapban már nem folytatódott, kisebb korrekció következett, némileg romlott az ország megítélése régiós viszonylatban is - hívta fel a figyelmet.

A hazai növekedési kilátások kissé borúsabbá váltak, az idei évre várt 3 százalékos GDP növekedés nem tűnik teljesíthetőnek, és jövőre is inkább lefelé mutatnak a kockázatok - vélte. A gyengébb növekedési kilátásoknak Bebesy Dániel szerint kettős következménye lehet. A költségvetési hiánycél tartása miatt különösen fontos, hogy a kormány teljesítse a Széll Kálmán Tervben és a konvergenciaprogramban előirányzott kiadás lefaragásokat, másrészt az alacsonyabb növekedés kisebb inflációs nyomást is eredményezhet. A jegybank véleményét erről a héten publikálandó legfrissebb Inflációs Jelentésből ismerhetjük meg - hívta fel a figyelmet az elemző.

A májusi kedvező adat ellenére az év végéig, a lassabb növekedés mellett is bőven a jegybanki célt meghaladó inflációs rátákra számít az alapkezelő, ezért úgy gondolják, hogy a feszült nemzetközi környezetben a jegybank a következő hónapokban sem fogja csökkenteni az alapkamatot.