Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az államháztartás - helyi önkormányzatok nélkül számolt - pénzforgalmi egyenlege októberben 43,6 milliárd forint hiánnyal zárt, az első tíz havi hiány 1132,7 milliárd forint, az éves előirányzat 131,1 százaléka volt - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium hétfő délután.

A betervezhető decemberi, 300 milliárd forintot meghaladó extra bevételek nyomán teljesíthető a kitűzött 870 milliárd forintos pénzforgalmi hiány, hiszen ahhoz 262 milliárd is elég - mutatott rá Barcza György. A K&H Bank vezető elemzője hozzátette azt is, hogy az önkormányzatok nélkül számított pénzforgalmi hiányhoz az önkormányzatok miatt valószínűleg nem a korábban várt 0,4 százalékot, hanem 0,7 százalékot kell majd hozzáadni, de így sem kerül veszélybe a GDP arányos eredményszemléletű (ESA) államháztartási hiány.

Az októberi adatok után és a november-decemberre összesen várható 300 milliárd forintos többletet feltételezve, a pénzforgalmi hiány akár 826 milliárd is lehet a betervezett 870 milliárddal szemben - állítja Suppan Gergely. A Takarékbank elemzője ugyanakkor megjegyezte, hogy októberre többletet várt, s bár a részletek még nem ismertek, valószínűsíthető, hogy a kormány jelentősebb összegeket utalt át a kórházaknak, a MÁV-nak és a BKV-nak. Ezekkel a lépésekkel feltehetően a legégetőbb problémákat orvosolhatja a kormány, s mellesleg a jövő évi támogatási igényeket mérsékelheti - tette hozzá.