Országos és megyei szinten is sok a betöltetlen körzet, Somogy megyében például van olyan hely, ahol 2004 óta nincs körzeti fogorvos , a betegek pedig gyakran nem tudják vállalni a kezelésekre való utazást, így a magyar lakosság egyébként is igen rossz fogászati mutatói egyre csak romlanak - jegyezte meg a lapnak Herczeg Olga.

A magyarok közel 50 százaléka csak akkor megy fogorvoshoz, ha már nagyon fáj a foga, így viszont romlanak az esélyei, hogy időben észrevegyék egy megmenthető lyukas fogát, vagy felfedezzenek egy még jól kezelhető szájüregi rákos daganatot. A szájüregi daganatos megbetegedések okozta halálesetek száma Európában Magyarországon a legmagasabb.

A fiatal fogorvosok nagy része nem vállalja a tartósan alulfinanszírozott körzeteket, ahol a lakosság zömének fogászati ellátása történik. Magánpraxisban vagy külföldön képzelik el a jövőjüket, s a magánszférában is inkább a már jól menő, főként külföldi betegkörrel rendelkező rendelőkben helyezkednek el. Kevesen vállalják a saját magánrendelő megteremtésével járó magas költségeket, s az egészségügyi vállalkozás alapításához kötődő bürokratikus megpróbáltatásokat - mondta a MOK fogorvosi tagozatának elnöke.

Herczeg Olga úgy fogalmazott, a fogorvosi alapellátás a rendszerváltás óta folyamatosan átalakuló egészségügyi ellátó rendszerben folyamatosan alulfinanszírozott mostoha gyermeke. Kimaradtak a praxisvásárlási támogatásból, a rezidens ösztöndíjból és a letelepedési támogatásból is.

További részletek itt.