Élénkül a munkaerő-kereslet és közfoglalkoztatás Zalában

Több mint 1600-zal csökkent áprilisban a regisztrált álláskeresők száma Zala megyében a gazdálkodó szervezetek élénkülő munkaerő keresletének és a közfoglalkoztatásnak köszönhetően - közölte Borsos József, a Zala Megyei Kormányhivatal Munkaügyi Központjának vezetője hétfőn az MTI-vel.
MTI-Eco, 2011. május 9. hétfő, 15:39
Fotó:

A kirendeltségeken 3 ezer új állást jelentettek be áprilisban a gazdálkodó szervezetek, 600-zal többet, mint egy hónappal korábban. Az építőiparban kétszeresére, a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás területén pedig másfélszeresére emelkedett a munkaerőigény. Az új bejelentések 68 százaléka segéd- és betanított munkára irányul, és mindössze 9 százaléka jelent szellemi munkát. Az üres állások 23 százaléka az ingatlanügyek és a gazdasági szolgáltatás területén jelentkezett, mintegy 18 százalékát a feldolgozóiparból jelentették be a gazdálkodó szervezetek.

Az előző hónapról áthúzódó álláslehetőségekkel együtt áprilisban 5,1 ezer üres álláshely volt a megyében, ebből a hónap végéig 2,7 ezret nem tudtak betölteni. A kereskedelem, az építőipar, a mezőgazdaság, a szálláshely-szolgáltatás és a vendéglátás területén is vannak még üres álláshelyek.

Áprilisban 16.911 álláskeresőt tartottak nyilván Zalában, 9 százalékkal kevesebbet, mint márciusban. A regisztrált munkanélküliek több mint 80 százaléka fizikai állományba tartozik; közel 40 százalékuk 8 általános iskolával vagy annál kevesebbel rendelkezik, míg a diplomások aránya alig haladta meg az 5 százalékot.

A kirendeltségeken 1138 pályakezdőt tartottak nyilván, 66 fővel kevesebbet, mint egy hónappal korábban. A pályakezdő álláskeresők 12 százaléka diplomás, 21 százalékuk szakközépiskolát végzett. Az általános iskolát végzett pályakezdők aránya meghaladja a 30 százalékot.

Az áprilisban regisztrált álláskeresők több mint egyharmada - 4844 ember - már több mint egy éve nem dolgozott. A 16.911 álláskereső közül 9530-an részesültek ellátásban.

HOZZÁSZÓLÁSOK