Elérte a BM ingerküszöbét a közmunkás visszafoglalkoztatás?

A Belügyminisztérium (BM) közlése szerint a közfoglalkoztatás céljával nem egyeztethető össze, hogy azt az elsődleges munkaerőpiac álláshelyeinek megszüntetésére használják.
MTI, Napi.hu, 2015. május 15. péntek, 15:17
Fotó: Napi.hu

Ezt a minisztérium annak kapcsán közölte pénteken az MTI-vel, hogy Borka-Szász Tamás, a Demokratikus Koalíció (DK) elnökségi korábban tagja közölte, törvényben tiltanák meg, hogy a közszférában dolgozókat "embertelen és igazságtalan" módon közmunkásként foglalkoztassák vissza a korábbinál lényegesen kisebb jövedelemmel. Gréczy Zsolt szóvivő azt mondta, szükség van a közmunkaprogramra, de a mostani program a közmunkát a teljes állással rendelkezőkre is igyekszik kiterjeszteni.

A Belügyminisztérium közleményében hangsúlyozta, a közfoglalkoztatásról és a közfoglalkoztatáshoz kapcsolódó, valamint egyéb törvények módosításáról szóló törvény rögzíti, hogy közfoglalkoztatási jogviszony nem létesíthető olyan feladat végzésére, amelynek ellátására törvény közalkalmazotti, közszolgálati vagy kormányzati szolgálati jogviszonyt ír elő.

A minisztérium szerint a DK-s politikusok tájékozatlansága abban is tetten érhető, hogy mindketten közmunkáról beszéltek, miközben az a közérdekű munkát jelenti, amelyre bíróság ítélheti az embereket. A közfoglalkoztatásban történő részvétel az arra való alkalmasság esetén az egyén választása - hangoztatták.

86 százalékkal nőtt az iskolákban a közmunkások száma

A Világgazdaság számolt be arról, hogy az Emberi Erőforrás Minisztériumhoz tartozó intézményeknél, különösen a Klebelsberg Intézményfenntartó Központnál (Klik) mind többször fordul elő, hogy alkalmazottakat bocsátanak el, majd mint közmunkásokat újra foglalkoztatják őket. Ezt Szél Bernadett , az LMP társelnöke és Szabó Tímea, a Párbeszéd Magyarországért társelnöke is jelezte az emberi erőforrás miniszter meghallgatásán a közelmúltban a parlament Népjóléti Bizottsága előtt.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) megerősítette a hvg.hu-nak, hogy 86 százalékkal nőtt az iskolákban a közmunkások száma. A szakszervezet szerint ezek nem új munkaerők, hanem az intézményekből kirúgott korábbi közalkalmazottak. A PDSZ is közleményben szólította fel az Emberi Erőforrás Minisztérium vezetőjét, hogy "haladéktalanul állítsa le ezt a visszataszító gyakorlatot, s tegyen intézkedéseket a közmunkás létbe kényszerítettek eredeti foglalkoztatási viszonyának helyreállítása érdekében!"

Brüsszelnek sem tetszik

Erre a trükkre már az Európai Bizottság is felfigyelt, a programról még márciusban kiadott részletes elemzésében meg is említette, hogy a közmunka kiszorító hatást is gyakorolhat, miután a közmunkabérek elmaradnak a minimálbér szintjétől. Ehhez kapcsolódóan említették meg, hogy önkormányzatoknál dolgoznak olyanok, akik közmunka keretében, alacsonyabb bérért végzik ugyanazt a munkát, amit korábban normális munkaszerződéssel rendelkező alkalmazottként végeztek.

A közmunkával kapcsolatos megjegyzések a legutóbbi jelentésekből (tavaszi előrejelzésből illetve az úgynevezett országspecifikus ajánlásokból) sem maradtak ki - egyikben sem méltatta az uniós javaslattevő-végrehajtó testület. A bizottság szerint ugyanis ez a költséges program nem éri el a deklarált célt, azaz a munkanélküliek visszavezetését az elsődleges munkaerőpiacra, ellenben rengeteg költségvetési forrást emészt fel és torzítja a munkaerőpiac működését. A bizottság megállapította, hogy a rendszer finanszírozásának költsége az elmúlt négy évben megnégyszereződött, a GDP 0,8 százalékára növekedett, és az előrejelzések szerint 2018-ra a mostaninak a duplájára emelkedik - elszívva ezzel a forrásokat az ennél sokkal hatékonyabbnak bizonyuló aktív munkaerő-piaci eszközöktől (pl. képzések). A programból való eredményes kilépés aránya 13,8 százalékos volt 2014 első felében, ami arra utal, hogy a rendszer nem szolgálja kellő hatékonysággal a munkanélküliek visszavezetését a munka világába - állapította meg a bizottság.

A kormánynak erre viszont továbbra is az a válasza, hogy az Európai Bizottsággal már jó ideje vita van ebben a kérdésben, mert a felek teljesen másképpen látják a programot. Lázár János Miniszterelnökséget vezető miniszter a legutóbbi - csütörtöki - kormányszóvivői tájékoztatón is megemlékezett erről egy kérdésre válaszolva - ehhez még annyit tett hozzá: a nézetek nem közeledtek ebben a kérdésben az elmúlt időszakban.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

nemvagyok1, 2015.05.16 09:06

Kiegészítés:
A nemzetközi multiknál csak az állam a jobb munkaadó.
Ide jutottunk.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

nemvagyok1, 2015.05.16 09:02

@matolcsy:
A magyar KKV-nál -tisztelet a kevés kivételnek- sokkal inkább vagy (bér)rabszolga. A beledet is kidolgoztatják. A multik -az átlag kkv-hoz képest- kifejezetten jól fizetnek és emberséges körülmények között dolgoztatnak.
Ezért szenvednek a kkv-k szinte állandó emberhiánnyal, és párhuzamosan a multikhoz folyamatosan érkeznek a CV-k, illetve konkrét állásra, pozícióra a pályázatok.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

matolcsy, 2015.05.16 07:58

@rotaryfun: Orbán Viktort emberek tízezerei tapsolták 1989-ben amikor kommunista szülők gyermekeként gyászbeszédet mondott a kommunisták áldozatai felett. Senki nem akarta felakasztani sem őt sem a szüleit. Nem volt rá igény..."tetszettek volna forradalmat csinálni!" még Antall miniszeterelnök hamar válaszolt is az elégedetlenkedőknek.

Maguk is csak mocsoklódni tudnak sunyi módon ezért nem kell egyetlen egy magyar politikusnak félnie, hogy itt akasztások lennének. Most maga Orbán harcol érte mert a népe gyenge hozzá!

Elnézik Biszku Bélát, Simon Gábort, fizették a sohasem volt devizahiteleiket (így egybeírva) és elhitték, hogy cukárszdájuk lesz Bécsben.

Közben a multinál bérrabszolgák.

Az élet azért a legszebb mert mindig igazságos.
Mindenki de mindenki azt kapja ami jár neki.

ÁMEN!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2015.05.16 07:29

@matolcsy: Sőt még orbán viktort is kommunisták csinálták !
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2015.05.16 07:22

@Zodiakus: Pontosan, jól látod. A tetves mutyi bagázs a többiekből éhbéres rabszolgát csinál. Kirúgja az állásából aztán közmunkával "megmenti" Emberek ébresztőőőő !!!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html