Szerdán jelent meg a tortarendelet, amelynek az előkészületeiről már korábban is beszámoltunk. A jogszabály értelmében ezentúl nem lehet akármilyen egy dobostorta vagy egy krémes a cukrászdákban.

A Magyar Élelmiszerkönyv módosítását előíró rendelet ugyanis pontosan meghatározza, hogy ismert süteményeknél, tortáknál milyen alapanyagokat lehet felhasználni. Azt is megadja a jogszabály, hogy pontosan mennyit lehet az alapanyagokból felhasználni, valamint leírja, hogyan kell elkészíteni azokat.

A jogszabály a következő tortákra és sütikre vonatkozik:

  • Dobostorta
  • Esterházy-torta vagy -szelet
  • Indiáner fánk
  • Rigó Jancsi
  • Krémes
  • Franciakrémes.

A szóban forgó sütemények hivatalos receptjét és az elkészítési forgatókönyvet itt találja.

Bővülni fog a kör

A mostani rendelettel után lesz még egy felvonás a sütiszabályozásban. Az úgynevezett hagyományteremtő tortákra is készül egy rendelet, elsőként pedig az utóbbi években a Magyarország tortái címet viselő termékek kerülnek védelem alá. A következő tortákra vonatkozik majd a jövőben megjelenő szabályozás:

  • Madártejtorta (2007)
  • Szatmári szilvatorta (2008)
  • Pándi meggytorta (2009)
  • Szilvagombóctorta (2010)
  • Kecskeméti barackos kölestorta (2011)
  • Szabolcsi almás máktorta (2012)
  • Milotai mézes diótorta (2013)
  • Somlói revolúció (2014)
  • Pannonhalmi sárgabarack-pálinkás karamelltorta (2015).