A Reuters elemzői körkérdése szerint sem várható kamatemelés hétfőn, sőt, a jelenlegi 6 százalékos irányadó ráta - egyetlen elemző véleményének kivételével - egyben a kamatpálya csúcsa is. Azt illetően viszont, hogy mikor kezdődhet meg a csökkentés, elég széles tartományban mozognak a vélemények: van aki szerint már a második negyedévben megkockázatat egy vágást az új összetételű monetáris tanács, de egyes vélemények szerint leghamarabb 2013-ban várható lazítás.

Az idei deficitet illetően nem sok olyan vélemény van, ami szerint Magyarország ne teljesítené a 2,9 százalékos célszintet. A 19 megkérdezett elemzőből csak 4 mondta ezt és ők is csak 0,1-0,2 százalékpontos felüllövést várnak. A többség 2,8-2,9 százalékos deficitet vár. Azok, akik úgy számolnak, hogy a nyugdíjpénzeket nem költi el az állam, 5-5,5 százalékos GDP arányos többletet sem zárnak ki. A 2012-es év költségvetési folyamatait illetően sem fogalmaztak meg kételyeket a szakértők, átlagosan 2,8-2,9 százalékos hiánnyal számolnak jövőre.

Az inflációs várakozásokat illetően nincsen komoly változás a Reuters által megkérdezett elemzők körében, idén átlagosan 3,9, jövőre 3,4 százalékos drágulással számolnak. Magyarország GDP-je 2011 első negyedévében 2,4 százalékkal bővülhet az elemzők szerint. Idénre 2,7, jövőre átlagosan 3,2 százalékos gazdasági növekedéssel számolnak a szakértők.