Éles vita alakult ki a Fidesz és a KDNP között

Éles vita volt a Fidesz és a KDNP között az új alkotmányról a siófoki frakcióülésen, a pénteki napilapok tudósításai szerint. Az alkotmányozáshoz hasonlóan oktatási ügyekben is vita alakult ki.
NAPI, 2011. február 11. péntek, 08:32
Fotó:

A Népszabadság arról ír, hogy a KDNP ultimátumot adott Orbán Viktornak és a Fidesznek, mondván, az új alkotmányban ragaszkodnak a magzati élet, a házasság és a család alkotmányos védelmének rögzítéséhez. A lap úgy értesült, hogy kőkemény, a kormány megalakulása óta soha nem látott vita volt a frakcióülésen. A Magyar Hírlap szerint is éles vita volt, a feszültséghez pedig az is hozzájárult, hogy a tanácskozás előtt a képviselőknek kiosztott alkotmánykoncepció másfél oldalas összefoglalójában a KDNP által képviselt kérdésköröket nem rögzítették.

A napilap ugyanakkor úgy tudja, hogy szó sem volt KDNP-s ultimátumról, vagy arról, hogy ők ne támogatnák az új alaptörvényt.

A Népszabadság cikke szerint a frakcióülésen részt vevő kormányfő azt mondta, hogy az abortusz szigorításába vagy "egy ilyen hazug riogatásba belebuknánk". A miniszterelnök ezzel arra utalt, felesleges olyan megfogalmazást az alkotmányba emelni, amely lehetőséget ad a támadásra, "s annak a hazug hírnek az ellenzéki terjesztésére, hogy lám, mégis jön az abortusztilalom".

A napilap arról ír, hogy a KDNP szerint a házasságról, a család alkotmányos védelméről, és legfőképp a magzati élet védelméről szóló alapvetések azok, amelyek köteleznek. A kisebbik kormánypárt világossá tette: ha a Fidesz ezt másként gondolja, vagy a Fidesz számára ezek az alapvetések alkotmányosan nem fontosak, akkor nem is kell új alkotmány.

A vita során Kövér László a KDNP-re utalva állítólag úgy fogalmazott: "egy világnézeti rétegpárttal nehéz tárgyalni". Végül a KDNP visszavonult a kérdésben - olvasható a Népszabadságban.

A Magyar Nemzet írása szerint a frakcióülésen mintegy húsz kormánypárti politikus szólalt fel a készülő új közoktatási és felsőoktatási törvény kapcsán, és legtöbbjük az óvodák, iskolák finanszírozási problémáira világított rá. Felmerült például, hogy a jövőben állami vagy önkormányzati fenntartásúak legyenek-e az iskolák, hiszen ma az önkormányzatokra hárul a terhek nagyobb hányada, amit a települések egy része képtelen kigazdálkodni.

A kormányfő beszédéből többen arra következtettek, hogy az új pénzügyi keretek ismeretében változni fog a közoktatási és a felsőoktatási törvény koncepciója is - írja a Magyar Nemzet.

Az alkotmányozáshoz hasonlóan oktatási ügyekben is vita alakult ki csütörtökön a Fidesz-KDNP-frakciószövetség siófoki tanácskozásán, azonban közel sem olyan "parázs", mint az új alaptörvény megalkotásával kapcsolatban - számoltak be az MTI-nek kormánypárti politikusok. Jelenleg egészségügyi kérdésekről tárgyalnak a képviselők, ami téma lesz a kormány pénteki siófoki ülésén is. Az MTI úgy tudja, az oktatással kapcsolatos, koncepcionális jellegű vita ismét Hoffmann Rózsa (KDNP) oktatási államtitkár és Pokorni Zoltán (Fidesz), a parlament oktatási bizottságának elnöke között alakult ki.

Az MTI fideszes és kereszténydemokrata forrásból úgy értesült, hogy az oktatási törvényekről kibontakozott vita korántsem volt olyan éles, mint az alkotmányozásról szóló. (Az MTI kereszténydemokrata forrásból úgy tudja, a frakciószövetség siófoki ülésén szerda és csütörtök délelőtt is hosszas vita bontakozott ki az alkotmányozás ügyében.)

Az ülésen részt vevő egyik országgyűlési képviselő az oktatási vitával összefüggésben úgy fogalmazott: nem oldódott meg minden nézeteltérés, de össze sem lehet hasonlítani az alkotmányozás ügyében kialakult vitával. Hozzátette: Pokorni Zoltán és Hoffmann Rózsa között szemléletbeli és koncepcionális különbség rajzolódott ki, s egyik példaként említette, hogy különféleképpen számolnak arról, mennyibe kerülne a pedagógus-életpályamodell bevezetése.

Az oktatás után az egészségügy került napirendre, majd késő este a fideszes Balsai István "semmisségi" javaslatáról lesz szó. Jelenleg az egészségügyi témájú módosításokról tárgyalnak a frakciószövetség képviselői. Az MTI-nek nyilatkozó kormánypárti politikus elmondása szerint ebben a témában nincs vita, a Szócska Miklós egészségügyi államtitkár és a minisztérium által kidolgozott koncepció olyan passzusokat tartalmaz, amelyeket reálisnak tartanak. Az ellátórendszerrel kapcsolatos lépések nem váltottak ki ellenérzést - tette hozzá.

Péntek délelőtt Siófokon a frakciószövetség szakmai kabinetjei előtt a kormánytagok ismertetik majd jogalkotási elképzeléseiket. Délben sajtótájékoztatót tart Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője és Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője. Ezt követően, délután a kabinet is kihelyezett tanácskozást tart a Balaton-parti városban.

A kormányülésen téma lesz a Nemzetközi Korrupcióellenes Akadémiához való csatlakozás, a nemzeti sportstratégia, valamint a népegészségügyi program.

HOZZÁSZÓLÁSOK