A napi középhőmérséklet helyenként a 27 Celsius-fokot is meghaladhatja. Az előrejelzés szerint vasárnap a legalacsonyabb hőmérséklet 18-23, a legmagasabb 29-35 fok között alakul. Hétfőn és kedden tovább fokozódik a hőség. Tarlós István főpolgármester utasítására a Főváros cégei mindent megtesznek, hogy enyhítsenek a lakosság hőségérzetén - írta az MTI.

A Fővárosi Közterület-fenntartó Nonprofit Zrt. a hőségriadó ideje alatt 2x12 órás műszakban, mintegy 20 mosó célgéppel locsolja a budapesti utakat. Nappal a lakótelepek, a sűrűn lakott városrészek útjait, az éjszakai műszakban a főútvonalakat. A sínek hűtését csak a BKV megrendelésére végzik az adott vonalakon és időszakban.

A Budapest Gyógyfürdői és Hévízei Zrt. által üzemeltetett strandok - Palatinus, Paskál, Római, Csillaghegyi, Pünkösdfürdői - a hőségriadó ideje alatt 1 órával hosszabban tartanak nyitva. A strandolókat figyelmeztetik, a tűző nap elől vonuljanak az árnyékos területekre, folyamatosan ügyeljenek a folyadék utánpótlásra. Holnaptól vízautomatákat helyeznek ki, ahol téritésmentesen biztosítják a Csillaghegyi ásványvíz fogyasztását.

A FŐKERT arra kéri a lakosságot,  amennyiben megrongált, nem működő ivókutat találnak, azt a 06 80 277 275-ös ingyenesen hívható zöldszámon, vagy az [email protected] e-mail címen jelezzék. A közlemény szerint a társaság kezelésébe tartozó zöldterületek öntözésére használt víz ivóvíz minőségű! Amennyiben a hőség miatt szükségessé válik, a társaság valamennyi munkatársát meg lehet kérni, hogy nyissák ki a csapot.

A parki, köztéri szökőkutakban a fürdés tilos, ezért kérnek mindenkit, hogy nagy hőség esetén se használják a szökőkutakat fürdőzésre!

A Fővárosi Vízművek Zrt. hétfőn a Deák téren a déli óráktól hűtött zacskós vizet kínál.