A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) megkapta az eddig rendelkezésre álló adatokat Németországban feltárt visszaélési módról, s ezek alapján a NAV már megkezdte a szóban forgó biztosítási módozat elemzését - mondta el a Magyar Nemzetnek Linczmayer Szilvia, a szervezet szóvivője.

A múlt héten jelentek meg hírek elsőként azzal kapcsolatban, hogy a német nyomozó szervek tömeges házkutatásokba kezdtek, miután felmerült a gyanú, hogy az egyik bank az adófizetés kikerülésére is alkalmas életbiztosítást kötött számos ügyfelével. Az érintett pénzintézet - a beszámolók szerint - egyebek közt azzal védekezett, hogy más bankok is kínálnak hasonló biztosítási formát. A beszámolók szerint a németországi nyomozók azt feltételezik, hogy a vitatott megítélésű biztosítást több ezer magánszemély kötötte meg, s a visszaélésszerű megoldás miatt a német államkassza akár eurómilliárdokra rúgó összegtől is eleshetett.

A NAV most elsősorban azt kutatja, hogy a Németországban gyanúsnak vélt pénzügyi megoldás sértheti-e a magyar közteherviselési szabályokat. Azt is igyekeznek feltárni, hogy az adott életbiztosítást a magyar pénzügyi rendszer mely szereplői és miként ajánlották ügyfeleik figyelmébe. Az esetleges konkrét ügyek vizsgálatára csak ezeknek a kérdéseknek a tisztázása után kerülhet sor - közölte Linczmayer Szilvia.

A szóvivő elmondta még, a pénzügyi piac folyamatainak feltérképezéséért az adóhivatal a hazai szervezetekkel, hatóságokkal is felvette a kapcsolatot. Mivel a hazai vizsgálat még nem zárult le, a NAV szóvivője számokat egyelőre nem közölt, azt azonban elmondta: ha a pénzügyi lehetőség körül Magyarországon is kétségek támadnak, az adóhivatal valamennyi érintettnél vizsgálatot rendel majd el, ennek keretében pedig áttekinthetik akár a folyamatban részt vevő magánszemélyek vagyonosodását is. Linczmayer Szilvia emlékeztetett rá, a gyanús ügyekben az adóhivatal az elmúlt öt év valamennyi eseményét számba veheti.