Életek múlnak rajta, mégsincs súlya a kórházi higiéniának

Jelenlegi formájában nem fenntartható a kórházak takarítása, a korábbi bérekért ma már csak szakképzetlen takarítókat kapni, s a pontos szakmai kalkulációk is hiányoznak a kórházi fertőzések visszaszorításához szükséges higiéniai állapotok meghatározásához. Mindemellett a kórházak milliárdokkal tartoznak a takarítócégeknek - mondta Paár Zoltán, a Magyar Tisztítás-technológiai Szövetség (MATISZ) elnöke.
Szepesi Anita, 2016. március 9. szerda, 12:10

Élelmiszert, gyógyszert, wc-papírt bevihetünk a kórházba, higiéniáról, takarításról azonban nem gondoskodhatunk az intézmény helyett, márpedig a kórházi takarítás rendszere nem fenntartható a jelenlegi szisztémában - figyelmeztet a MATISZ elnöke.

A takarítócégek súlyos szakemberhiánnyal küzdenek, tavalyelőtti, tavalyi béreken ma már nem lehet szakmunkást kapni, a cégek szakképzetlen dolgozókkal végeztetik a munkát, ezért azonnali, legalább 20 százalékos bérfejlesztésre, és a járulékok 5 százalékra csökkentésére van szükség a szakmában a MATISZ álláspontja szerint.

A kórházi takarítás szolgáltatási díjából a bér 70-80 százalékot tesz ki, a vegyszerek költségének aránya 5 százalék körüli, a jelenlegi szolgáltatási díjakkal nem biztosítható a szükséges higiéniai szint. A megrendelők ma is ezer forintos vagy az alatti órabérért szeretnék megvásárolni a szolgáltatást, ami irreális.

A kórházi higiénia kezelése ma nincs a helyén, nincs súlya ennek a területnek, csak néhány elhivatott ápolási igazgató, vagy kórházi higiénikus foglalkozik érdemben a követelményekkel. Pedig ha mintegy egymilliárdba kerül a kórházi fertőzések kezelése, érdemesebb ezeket megelőzni megfelelő tisztítási technológiák alkalmazásával - figyelmeztetett a MATISZ vezetője.

Ma senki nem foglalkozik azzal, hogy a közbeszerzésekben kiválasztott legolcsóbb ajánlatoknak milyen a szakmai tartalma. Egy átlagos felületből óránként 200 négyzetméternyi tisztítható, ugyanakkor olyan ajánlattal is nyerni lehet, amelynél 800 négyzetméterre jön ki egy órai takarítás, ami fizikai képtelenség - támasztja alá állítását konkrét példával Paár Zoltán, aki szerint a takarításra elkülönített forrásokat kellene biztosítani a kórházakban.

A pénz mellett a szervezettséget és a gazdálkodást is hiányolja a rendszerből, állítása szerint a jelenlegi forrásokból is jobb eredményt lehetne kihozni megfelelő szervezettséggel. A takarítás gyakoriságát, az ellenőrzést, az ügyeleti szolgálatokat jobban az igényekhez lehetne szabni. Az elvárható szakmai minimumok, és azt fedező minimumárak kialakításához szakmai segítséget is ajánl a Kórházszövetségnek a MATISZ elnöke.

A megfelelő higiéniai szint előállításához nem csak megfelelő szolgáltatási díjakra van szükség, de azokat ki is kell fizetni határidőre, az elmúlt 20 évben ugyanis folyamatosan több milliárddal tartoztak és tartoznak jelenleg is a kórházak a takarítócégeknek, s ez az állapot a tavalyi, 60 milliárdos kórház-konszolidáció után sem változott érdemben - tette hozzá Paár.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2016.03.09 12:58

@enapi:

Az USA fontos viszonyítási pont - jobbak vagyunk nála ebben is!

Az antibiotikum-ellenesség a népi magyar sumerológia szempontjából is támogatandó.

Plusz: a mocskos gyógyszergyártók a hibásak.

Nem lehetne, enapikám, a magyar BTK-ban valami jó kis büntetést találni a számukra?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

enapi, 2016.03.09 12:43

A szakmaiatlanság legszebb bizonyítéka ez a cikk.
A kórházi takarítások hiánya max. egy-két calici vírius fertőzésrt felelős ott is inkább a betegek helytelen WC használata okozza!
A kórházi fertőzések nagy része a helytelen antibiotikum használat miatt keletkezik és felelősei a nagy multi gyógyszergyártók akik 20 éve nem hajlandóak új támadáspontú antibiotikumokat kifejleszteni. A VRE fertőzés ellen jelenleg nem lehet oki terápiával védekezni. Nincs rá antibiotikum. A páciens élete egy az egyben a saját immunrendszerén múlik...ami ugye kórházi betegsége miatt nem éppen toppon van.
Az USA-ban vészjóslóan terjed a VRE hiszen ott a legnagyobb az antibiotikum felhasználás.
Ott a mortalitása lassan eléri a 30%-ot...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

enapi, 2016.03.09 12:37

@Bulemia: Így van.
Az aznapi főápoló kötelessége az elvégzett takarítás ellenőrzése és igazolása.
Nem kap aláírást aznapra vagy megjegyzésben a hiányosságokat.
Papír-papír...nehéz a bíróság előtt ellenérveket támasztani.
Gyorskajás rendszer: nincs takarítás nincs szignó.

Az egyik kórház fizethette egy külföldi beteg teljes rehabilitációját mert nem volt kirakva a vigyázz csúszós tábla! és a várandós édesanyát műteni kellett mert eltörött a lábszára miatta. A nemzetközi biztosító külön kártérítést követelt az elmaradt meghitt anya-baba kapcsolatért is...felelős munka a takarítás is mint egy műtét. Érdemes lassan biztosítást kötni rá.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.03.09 12:35

@enapi:

Mindenkit perelni.

Az előreláthatóságot majd bizonyítsák a nemzeti ügyvédek.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

enapi, 2016.03.09 12:32

Nem is rossz ötlet: a takarítócéget lehet perelni a kórházi fertősékért.
Napi.hu az ötletgazda.
Nem rossz! Tényleg. Szakmailag...majd hivatkozunk erre a cikkre.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html