Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Élelmiszert, gyógyszert, wc-papírt bevihetünk a kórházba, higiéniáról, takarításról azonban nem gondoskodhatunk az intézmény helyett, márpedig a kórházi takarítás rendszere nem fenntartható a jelenlegi szisztémában - figyelmeztet a MATISZ elnöke.

A takarítócégek súlyos szakemberhiánnyal küzdenek, tavalyelőtti, tavalyi béreken ma már nem lehet szakmunkást kapni, a cégek szakképzetlen dolgozókkal végeztetik a munkát, ezért azonnali, legalább 20 százalékos bérfejlesztésre, és a járulékok 5 százalékra csökkentésére van szükség a szakmában a MATISZ álláspontja szerint.

A kórházi takarítás szolgáltatási díjából a bér 70-80 százalékot tesz ki, a vegyszerek költségének aránya 5 százalék körüli, a jelenlegi szolgáltatási díjakkal nem biztosítható a szükséges higiéniai szint. A megrendelők ma is ezer forintos vagy az alatti órabérért szeretnék megvásárolni a szolgáltatást, ami irreális.

A kórházi higiénia kezelése ma nincs a helyén, nincs súlya ennek a területnek, csak néhány elhivatott ápolási igazgató, vagy kórházi higiénikus foglalkozik érdemben a követelményekkel. Pedig ha mintegy egymilliárdba kerül a kórházi fertőzések kezelése, érdemesebb ezeket megelőzni megfelelő tisztítási technológiák alkalmazásával - figyelmeztetett a MATISZ vezetője.

Ma senki nem foglalkozik azzal, hogy a közbeszerzésekben kiválasztott legolcsóbb ajánlatoknak milyen a szakmai tartalma. Egy átlagos felületből óránként 200 négyzetméternyi tisztítható, ugyanakkor olyan ajánlattal is nyerni lehet, amelynél 800 négyzetméterre jön ki egy órai takarítás, ami fizikai képtelenség - támasztja alá állítását konkrét példával Paár Zoltán, aki szerint a takarításra elkülönített forrásokat kellene biztosítani a kórházakban.

A pénz mellett a szervezettséget és a gazdálkodást is hiányolja a rendszerből, állítása szerint a jelenlegi forrásokból is jobb eredményt lehetne kihozni megfelelő szervezettséggel. A takarítás gyakoriságát, az ellenőrzést, az ügyeleti szolgálatokat jobban az igényekhez lehetne szabni. Az elvárható szakmai minimumok, és azt fedező minimumárak kialakításához szakmai segítséget is ajánl a Kórházszövetségnek a MATISZ elnöke.

A megfelelő higiéniai szint előállításához nem csak megfelelő szolgáltatási díjakra van szükség, de azokat ki is kell fizetni határidőre, az elmúlt 20 évben ugyanis folyamatosan több milliárddal tartoztak és tartoznak jelenleg is a kórházak a takarítócégeknek, s ez az állapot a tavalyi, 60 milliárdos kórház-konszolidáció után sem változott érdemben - tette hozzá Paár.