Életmentő gyógyszerek tűnnek el a támogatott körből

A betegek lehetnek az igazi vesztesei a gyógyszergyártók további sarcolásának, a hétfőn elfogadott salátatörvény a nyolcvanas évek szintjére veti vissza a hazai gyógyszerellátást - figyelmeztet az Innovatív Gyógyszergyártók Egyesülete (IGYE).
NAPI, 2012. június 20. szerda, 14:01
Fotó: Napi.hu

Az IGYE a hétfőn elfogadott törvénymódosítást követően ismét közleményben ad hangot  aggodalmának a gyógyszerellátást súlyosan érintő megszorító intézkedések kapcsán. MInt kifejtik, a gyógyszeripart sújtó példátlan mértékű extra adó, az emelt összegű orvoslátogatói díjak megfizetése és az újratárgyalt támogatásvolumen szerződések mellett az új rendelkezés további befizetési kötelezettséget ír elő a gyártók részére a 2006 előtt befogadott készítmények egy jelentős része után.

Az intézkedés megvalósulása esetén további 50 százalékkal emelkedik az olyan innovatív készítmények után fizetendő extra adó, amelyek nélkülözhetetlenek a hatékony betegellátáshoz. Az IGYE meglátása szerint az intézkedés bevezetésével a betegek egészségén megspórolt összeg nincs arányban azzal a veszéllyel, melyet egyes életmentő gyógyszerek támogatotti körből való eltűnése valamint a gyógyszerellátás biztonságosságának hiánya jelenthet.

Kiemelik: mIndezek eredményeként a magyar betegek ellátási és gyógyulási esélyei jelentősen alacsonyabbak lesznek a régió többi országához képest,  a magyar betegek terápiás lehetőségei a jövőben sem bővülnek, korszerűsödnek, hiszen az elvonások miatt az új, az eddigieknél korszerűbb készítmények befogadása is kétségessé válik, így nemcsak a svéd vagy német, hanem a szlovák vagy román állampolgároknak is nagyobb esélyük lesz a gyógyulásra - olvasható az IGYE közleményében.

HOZZÁSZÓLÁSOK