Közleményük szerint a kórházi kintlévőségek tőketartozása az év végére elérte a 80 milliárd forintot, a kórházaknak továbbra is "sakkozniuk kell" a kifizetetlen számlák rendezésével. A beszállítók eközben sorban esnek ki a köztartozásmentes adatbázisból, mivel képtelenek az áfa és járulékok időbeni kifizetésére a hatalmas kintlévőségek miatt, amivel üzleti és közbeszerzési képességeiket veszítik el. A magyar orvostechnikai eszközbeszállítók közül a kintlévőségek növekedése kiemelten sújtja a gyártással és fejlesztéssel is foglalkozó vállalkozásokat - írták.

A közlemény idézi Csipő Georginát, a MOBSZ által életre hívott Összefogás a Fenntartható Egészségügyért szakmai program koordinátorát, aki szerint a kórházi tőketartozások alig 12-13 százalékát kitevő év végi reorganizáció nem oldotta, nem oldhatta meg a kórházak finanszírozását, a helyzeten alig-alig enyhített a pluszforrás.

Úgy vélik, elsősorban az egészségügyi ellátórendszer finanszírozásának új alapokra helyezése jelenthet megoldást arra, hogy a szektorban megálljon az adósságállomány folyamatos újratermelődése, és a helyzeten az sem változatna, ha a beszállítók elengedik a kamattartozásokat.

A gyártók és a fejlesztők jártak legrosszabbul

A szövetség belső felméréséből kiderült, hogy a kórházi kifizetések elmaradása különösen a gyártással és fejlesztéssel foglalkozó magyar vállalkozásokat érinti kényelmetlenül, ezen vállalkozások számára külön terhet jelent, hogy az eszközbeszerzés mellett jelentős költségekkel jár a gyártáshoz szükséges alapanyagok beszerzése, a magasan képzett munkaerő és a fejlesztési folyamatok erőforrásigényének biztosítása.

A gyógyításhoz sok esetben elengedhetetlen eszközöket biztosító, jellemzően hazai beszállítók a folyamatosan növekvő kintlévőségek miatt kritikus pénzügyi helyzetben vannak. A tartozások fele legalább hatvan napja lejárt, de a kintlévőségek közel 5 százalékára már egy éve várnak a beszállítók, működésük során voltaképpen közel éves árbevételük egészével előfinanszírozzák a kórházakat - olvasható a MABSZ közleményében.

Hangsúlyozták, a hazai tulajdonban lévő orvostechnológiai gyártó és forgalmazó cégek mindegyike kis- és középvállalkozás, árbevételük a legnagyobbak esetén is csak elvétve éri el a néhány milliárdos szintet, és ezek a vállalatok tartalékaikat mozgósítják, a kifizetések elmaradása jó részüket tevékenységük beszüntetésére kényszerítheti, a kórházi kintlévőségek okozta likviditási nehézségeik miatt többségük a fennmaradásért küzd. Felhívták továbbá a figyelmet arra is, hogy a cégek ellehetetlenülése miatti eszközkiesés akár életmentő műtéteket is veszélyeztethet.