Életmentő műtétek maradhatnak el a kórházi adósságok miatt

Nyolcvanmilliárd forint, az orvostechnológiai eszközöket beszállító cégekkel szemben fennálló tartozást görgetnek maguk előtt a hazai kórházak. A cégek ellehetetlenülése miatti eszközkiesés akár életmentő műtéteket is veszélyeztethet - olvasható az Összefogás a Fenntartható Egészségügyért elnevezésű szakmai program közleményében.
Napi.hu, 2014. október 29. szerda, 11:35

A kórházak által maguk előtt görgetett beszállítói tartozások közel 80 milliárdos összege hónapról-hónapra növekszik. Az összeg fele legalább hatvan napja, vagy régebben lejárt tartozás, de az összeg mintegy 5 százalékára már egy éve várnak a beszállítók. A probléma számos magyar tulajdonú, közepes méretű beszállító céget is érint. Ezek a vállalatok jellemzően utolsó tartalékaikat mozgósítják, a kifizetések elmaradása jó részüket tevékenységük beszüntetésére kényszerítheti - olvsható a közleményben.

Jelenleg az eszközök felhasználás előtt átlagosan 120 napot töltenek el a kórházi kihelyezett raktárakban, vagy a beszállítók alapraktáraiban. A kifizetésükre rendszerint a felhasználást követő 150-ik nap körül kerül sor.

A számokat összeadva, ez voltaképpen azt jelenti - amennyiben az eszközöket terhelő 27 százalékos általános forgalmi adót is figyelembe vesszük -, hogy a beszállító cégek saját forrásaikból, közel egy éven keresztül előre finanszírozzák a kórházakat úgy, hogy ez a helyzet évről-évre romlik - mutat rá a helyzet súlyosságára Csipő Georgina, a piaci szereplők által életre hívott Összefogás a Fenntartható Egészségügyért szakmai program koordinátora.

Még ez is súlyosbítja a helyzetet

Mivel az eszközök sok esetben rövid felhasználhatósági idővel rendelkeznek, a selejtezés, amely legjobb esetben is érinti a készletek 3-4 százalékát, tovább súlyosbítja a beszállítók helyzetét, hiszen ezeket az eszközöket veszteségként kénytelenek a cégek leírni - teszi hozzá Csipő Georgina.

A hazai tulajdonban lévő orvostechnológiai gyártó és forgalmazó cégek mindegyike kis- és középvállalkozás, árbevételük a legnagyobbak esetén is csak elvétve éri el a néhány milliárdos szintet, és természetesen a forráshoz jutási képességük is jóval korlátozottabb, mint a nagyvállalatoké.

A kórházak okozta likviditási nehézségeik miatt többségük a fennmaradásért küzd. Tudunk olyan beszállítóról, aki a kintlévőségei miatt képtelen volt időben rendezni a gyártók felé a számláit, ezért felmondták a képviseleti szerződését - mondja Csipő, aki szerint a kórházi körbetartozás jelensége ezzel jelentős károkat okozott, nem csak az adott vállalatnak, de áttételesen a hazai egészségügynek és nemzetgazdaságnak is.

A betegeket veszélyezteti a körbetartozás

E cégek esetleges csődje a betegellátásra is jelentős hatással lehet. Egy így fellépő termék- vagy eszközhiány akár életmentő műtéteket is veszélyeztethet, hiszen olyan eszközökről van szó, amelyek például szívműtétekhez, agyvérzés kezeléshez és egyéb komplex beavatkozásokhoz használnak - hívja fel a figyelmet a szakmai koordinátor.

Pedig a helyzet a program szakértői szerint a vonatkozó szabályozási és finanszírozási környezet változtatása nélkül is jelentősen javítható lenne. A szakértők szerint ráadásul így pénzügyi források bevonása nélkül, minden érintett számára kedvező irányba terelhető a folyamat.

A fordított áfa, vagy az áfacsökkentés segíthetne

A legfontosabb elem a fordított áfafizetés bevezetése lehet. A magyar és az uniós jogszabályi környezet által is jól ismeri intézményi gyakorlat egy olyan pénzügytechnikai-jogi megoldás, amely már önmagában is jelentősen enyhítené a kórházak likviditási problémáinak következményeit - hangsúlyozza Csipő.

Érdemes megfontolni az orvostechnológiai eszközök esetében is a gyógyszereknél alkalmazott 5 százalékos kulcsra leszállítani az általános forgalmi adó mértékét, hiszen jelenleg például egy műszív vagy egy mesterséges szívbillentyű árát is a magasabb áfa terheli.

A gyors beavatkozás nem csak nemzetgazdasági szempontból kiemelkedő jelentőségű, hanem azért is, mert az intézményi adósságállomány késedelmes rendezése a külföldi tulajdonú cégek monopol helyzetéhez, emelkedő árakhoz, valamint az eszközkínálat és az eszközfelhasználási lehetőség csökkenő diverzifikációjához vezet, ami orvosszakmai szempontból és az ellátásbiztonság szempontjából sem kívánatos helyzetet teremt - hangsúlyozza a koordinátor.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Abbe, 2014.10.29 20:19

@csillagos66: " most a dögölj meg éve van!2

Még a Szvatoplukot is felelőssé teszi a fidesz horda, ha a helyzet ezt igényli. De azt elismerni, hogy masszívan elb@szták azt soha.
A központosítástól várták a költségek csökkenését. Hát nem jött be mint a sarki qrvának a jámbor élet...Van kórházigazgató ügyfelem. Eddig lojális volt a fideszhez, de azt mondta most már elég. Ha nem tud itthon minőségi munkát végezni elmegy Norvégiába. Élvonalbeli kardiológusra ott is szükség van...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csillagos66, 2014.10.29 16:15

Visítsatok jobberek. Gyurcsány a hibás, meg Bajnai, a libák, meg a ballibek.

Ja, hogy már 4,5 éve a csúti hibbant van a kormánynál. Ja! Hát az bizony gáz!

Pedig már volt elrugaszkodás éve, felemelkedés éve, betakarítás éve. most a dögölj meg éve van!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laci_52, 2014.10.29 15:08

Így kell ezt csinálni! Néhányan majd meghalnak, azokat már nem kell megoperálni, máris sikerült egy csomó pénzt megspórolni. Ügyes!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kanri, 2014.10.29 14:31

Még több stadiont! Még több stadiont!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

bogyu, 2014.10.29 14:04

Képzeljük el, mi lenne velünk, ha Magyarország NEM teljesítene jobban - azaz "kiemelkedő színvonalon" Mert pártunk, dicsőséges vezérünk vezetésével minden percben, megfeszített erővel dolgozik az emberek jobblétén. Vagy esetleg jobblétre szenderülésén.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html