Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Az egyik legfőbb probléma, hogy a kullancsok rengeteg kórokozót tudnak terjeszteni - közölte Földvári Gábor, az MTA Ökológiai Kutatóközpontjának főmunkatársa az M1 esti műsorában. Elmondta, a központ jelenleg arra keresi a választ, hogy a klímaváltozás milyen módon befolyásolja a különböző kullancsfajok elterjedését.

Magyarország szempontjából az új fajok megjelenését, és az ezek által terjesztett betegségeket is vizsgálják. Hazánkban körülbelül 20-30 kullancsfaj őshonos, de még hiányosak az ismereteink, hiszen ezt az atkacsoportot csak az elmúlt két évtizedben kutatják intenzívebben - idézi a hirado.hu.

Egy korábbi kutatás során, amelyet a Margitszigeten végeztek, már kiderült, hogy a kullancsok legnagyobb fenntartói a sünök. Egyetlen esetben találtak egzotikus kullancsot. A szakértő elmondta, ez a repülésképtelen faj Afrikából származik, de Magyarországon nem őshonos, viszont könnyen bekerülhet a vándormadarak segítségével, amelyek a melegebb klímájú országokból térnek haza.

A 30 százalékos mortalitású, védekezés híján az emberrel akár két hét alatt is végző krími-kongói vérzéses láz (CCHF) hordozójaként számon tartott kullancsfajnak egyetlen egyedét találták meg a vizsgált 10 ezer kullancs között, ezért a betegség még nem jelenhetett meg Magyarországon, az MTA szerint. 

Br a Margitszigeten nagyobb számban fordulnak elő kullancsok, szerencsére a szigetet látogató emberek olyan részekre mennek, amelyek nem teremtenek megfelelő életkörülményt a kullancsoknak. Ahol ugyanis nyírják a füvet, csökken a páratartalom, így kisebb a valószínűsége a faj túlélésének.

Sűrű aljnövényzetű helyeken nagy számban fordulnak elő Mivel azonban sok a fa, ezek körül pedig sűrű az aljnövényzet és bozótok is nagy számban fordulnak elő, már számolni kell kullancsveszéllyel. Ilyen helyeken több a rágcsáló és a sün is, amelyek gazdái a kullancsoknak. Felhívta a figyelmet, hogy amennyiben bozótos, sűrű aljnövényzetű helyen kell keresztülhaladni, mindenki számítson arra, hogy kullancsokkal fertőződhet meg, amelyekre mindenképp oda kell figyelni.