Éleződik a konfliktus az MNB és a kormány között

Nincs szükség a Magyar Nemzeti Bankról szóló jogszabály módosítására, a jelenlegi jegybanktörvény teljes mértékben megfelel az Európai Unió elvárásának és a magyar hagyományoknak - közölte Járai Zsigmond, a jegybank elnöke. Járai szerint csorbítja a jegybank függetlenségét a kormány által benyújtott törvényjavaslat, amely szerint a politikai pártok delegáltjaiból és a pénzügyminiszter két kinevezettjéből álló felügyelő bizottságot kívánnak felállítani a Magyar Nemzeti Bankban.
Kolozsi Pál, 2002. június 12. szerda, 09:59

Az Európai Unió országaiban nem működik politikai pártok képviselőiből álló testület a független jegybankokban - áll a közleményben. A Magyar Nemzeti Bank jogszerű működését és gazdálkodását jelenleg a belső ellenőrzés, a pénzügyminiszter által választott független könyvvizsgáló - jelenleg az Ernst and Young Kft. - és az Állami Számvevőszék ellenőrzi. Ezek mellett negyedik ellenőrző szervezetként egy felügyelő bizottság létrehozása felesleges és többletköltségeket eredményez - fogalmazott a jegybank elnöke.
Ugyancsak felesleges az árfolyamrendszer megváltoztatására vonatkozó szabályozás módosítása, nincs szükség a jelenleg átmenetileg működő árfolyamrendszer egyes elemeinek törvénybe iktatására - tartalmazza Járai közleménye.

HOZZÁSZÓLÁSOK