Elfagyott a vízórája? Mutatjuk, mit ne csináljon semmiképpen

Még most sem késő gondoskodni a vízmérők fagy elleni védelméről - figyelmeztet a Fővárosi Vízművek Zrt. Közleményük szerint a fővárosban a rendkívüli hidegben egy nap alatt közel 100 mérő fagyott el és több száz köbméter víz folyt el. A szolgáltató megerősített rendkívüli ügyeletben igyekszik cserélni az elfagyott mérőket.
Napi.hu, 2017. január 8. vasárnap, 12:09
Fotó: Napi.hu

Ha a lakásban nem, vagy csak alig folyik a víz a csapból, ellenőrizzük, hogy ezt nem a mérőszerkezet elfagyása okozza-e. A szilánkokra tört üveg az óralapon, az eldeformálódott számlálószerkezet, esetleg a csöpögő víz szinte biztosan a rendkívüli hidegben tönkre ment vízmérőre utal - írja közleményében a Vízművek.

A belső hálózat és a vízmérők fagy elleni védelemről az ingatlan tulajdonosának kell gondoskodnia, mint ahogy a fagy elleni elmulasztott védelemből eredő meghibásodáskor a mérő cseréjének költségét és az elfolyt víz díját is az ingatlantulajdonosnak kell viselnie!

Még most sem késő megtennünk a szükséges óvintézkedéseket, hogy elkerüljük a hideg hatására bekövetkező mérő-meghibásodás helyreállításának, illetve a vízelfolyás miatt jelentkező magasabb vízdíjszámlának a költségeit. Az eltört vezetéken keresztül egy óra alatt is akár a többszöröse ömölhet a szabadba egy átlagos család napi vízfelhasználásának.

Mit kell tennünk?

Rendszeresen ellenőrizzük, hogy nincs-e víz az aknában, valamint figyeljünk arra is, hogy helyén van-e az aknafedél, illetve a rendkívüli hidegben alulról gondoskodjunk a hőszigeteléséről is. Erre a legalkalmasabb egy hungarocell lemezt az aknatető aljára rögzíteni. Az esetek döntő hányadában ez megfelelő védelmet biztosít, de aki még óvatosabb, az a vízmérőt is leszigetelheti. Erre akár egy papírdoboz is alkalmas, amelyet lefelé fordítva kell a mérőszerkezetre helyezni, amely benn tartja a talajból felfelé áramló kevés hőt.

Ha már megtörtént a baj, fontos, hogy a vízmérőt vagy a szabadon lévő műanyagcsöveket ne próbáljuk nyílt lánggal felolvasztani, mert a hirtelen felolvadó víz szétvetheti a mérőt, illetve a csövet. Forduljunk szakemberhez

A Fővárosi Vízművek szolgáltatási területén a vízóra elfagyása esetén munkatársaink a Vízvonal 06-40-247-247-es telefonszámán vagy a 465-2400 központi telefonszámon fogadják bejelentésüket.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

rotaryfun, 2017.01.08 14:25

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2017.01.08 14:21

Ez megint olyan mint mikor a fél ország ottmaradt a hófúvásban 2003 ban. Küldtek egy sms-t :) Pedig csak két rendőrautót kellett volna IDŐBEN keresztbe rakni az úton.
Most is hogy napok óta mínusz tizen huszon fokok vannak megy az észosztás. Ha már egyszer annyira "nemzeti" ez a víz gáz villany szemét stb díjbeszedés (szándékosan nem írtam szolgáltatást) akkor annyi esze miért nem volt a nagy nemzeti közmű istennek meg a katasztrófásoknak stb hogy ne csak azzal tömjék a fejét a népnek hogy tele tankkal induljon, legyen téli gumija vize lapátja takarója kajája ha útra indul, hanem azzal is hogy ne szellőztesse tovább a vízóra aknát mert sok tízezerért fog másik vízórát kapni. Persze a zsíros falatok biztosan jól jönnek ezért aztán ez van ami.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2017.01.08 12:41

Hajszárító ha száraz az akna.. 5-10 perc
vagy denszeszes vatta égetése - nem a cső alatt persze
kb 5 perc alatt kell valamivel felmeléegíteni a vizórát... példáil egy liter melegvizzel leönteni..

Nem kell azonnal orvost hívni :oDDD
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html