Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Jövőre, azaz 2019-ben a februárban érkező új ötszázassal befejeződik a 2014-ben indult bankjegycsere, a mostani ötszázasokat október végéig lehet majd használni, három jóval régebbi bankjegyeknél pedig 2019-ben jár le az utolsó határidő.

A mostani cserében érintett - 1997-ben elindított - sorozat előtti bankjegyek közül a lila Ady-portrés ötszázasok; a zöld Bartók-portrés ezresek és a barna Széchenyi-portrés ötezresek már régóta - egész pontosan 1999 nyara - nem számítanak törvényes fizetőeszköznek, de az úgynevezett "átváltási határnap" még nem jött el, jövőre viszont igen.

Végső dátumok

  • Az Ady-portrés lila ötszázast 2019. szeptember 1-ig,
  • a Bartók-portrés zöld ezrest 2019. szeptember 1-ig,
  • a Széchenyi-portrés barna ötezrest pedig 2019. július 27-ig kell visszavinni a Magyar Nemzeti Bankba.
Kép: Buksza

A határidők lejárta után a szóban forgó bankókat már nem lehet beváltani, amennyiben a jegybank addig nem dönt a határnap meghosszabbításáról.

A három már bevont bankjegyekből az MNB tavalyi tájékoztatása szerint még jelentős mennyiség lehet a lakosságnál: akkor a lila ötszázasból 3 millió, a zöld ezresből 3,1 millió, a barna ötezresből pedig félmillió darab nem érkezett vissza a jegybankba.

Így az összérték több mint 7 milliárd forint. Lényeges azonban, hogy a jegybanknak a megsemmisült, elveszett bankjegyekről nincs konkrét adata. Így elképzelhető, az érintett bankjegyekből kevesebb van ténylegesen a piacon.

Mi a teendő?

Akinek van még e három bankjegy valamelyikéből, az kétféleképpen válthatja be újakra a Magyar Nemzeti Bankban.

Egyrészt személyesen a jegybank Budapest V. kerület Kiss Ernő u. 1. szám alatti pénztárában. (A nyitvatartási idő itt található.)

A másik megoldás, hogy a bevont bankjegyeket értéklevélben elküldi a jegybanknak a Magyar Nemzeti Bank 1850 Budapest címre. Ha az MNB szerint a beküldött bankjegyek becserélhetőek, akkor azok ellenértékét postai úton vagy átutalással fizeti ki az érintetteknek.