Elfogadták a költségvetési salátatörvényt

A parlament kormánypárti többsége elfogadta 2018-as költségvetés megalapozó jogszabálycsomagot. A változtatásokat 129 igen és 64 nem szavazattal hagyták jóvá.
Papp Zsolt, 2017. június 13. kedd, 13:05
Fotó: Napi.hu

A jövő évi büdzsét megalapozó törvény elfogadásával parlament kiszélesítette egyes szociális ellátások jogosulti körét azzal, hogy megemelte a maximális jövedelemhatárt. Egyebek mellett a közgyógyellátási, valamint a rendszeres gyermekvédelmi kedvezmény jogosultsági jövedelemhatára emelkedik 5 százalékponttal. A továbbiakban ismét megállapítható lesz a megváltozott munkaképességűek rehabilitációs ellátása, továbbá új intézményként vezetik be a kivételes rokkantsági ellátást azok számára, akik nem rendelkeznek kellő biztosítási idővel - ismerteti a törvényjavaslatot az MTI.

A döntés értelmében létrejön az önálló szerencsejáték-felügyeleti hatóság is; a szerencsejáték-szervezéssel kapcsolatos hatáskörök megoszlanak az adópolitikáért felelős miniszter, valamint a szerencsejáték-szervezés állami felügyeletéért felelős miniszter között. Előbbi a koncessziós szerződésekkel kapcsolatos teendőket, utóbbi a felügyeletet végzi majd, továbbá irányítja a hatóságot.

Az egyesülési jogról és a civilek támogatásáról szóló jogszabály is módosult, ebben pontosították egyebek mellett a közhasznúság szempontjait. A Nemzeti Együttműködési Alap szervezete kibővül, s a továbbiakban tájékoztatást kap a Civil Információs Centrumoktól az ellátási területükön működő civil szervezetek működéséről. A centrumok mintájára létrejönnek a Család, Esélyteremtő és Önkéntes Házak.

Új szabályokat fogadtak el a településkép-védelem területén is, ez egyebek mellett az engedély nélküli plakátkihelyezés bírságolását tartalmazza. A közigazgatási bírság 10 ezertől 200 ezer, a helyszíni bírság 5 ezertől 100 ezer forintig terjed.

HOZZÁSZÓLÁSOK