A közlemény szerint a szociális temetést - amely lehetőséget biztosít urnás temetésre is - az elhunyt hozzátartozói kérhetik az utolsó lakhely szerinti önkormányzattól. A kormány számításai szerint a szociális temetés lehetősége összesen közel egymilliárd forintot hagyna a legelesettebb családok kasszájában. Jelezték: az érintett családnak lehetősége lesz a végtisztességet az önkormányzat által ingyenesen biztosított temetkezési helyen megadni az elhunytnak.

A Belügyminisztérium arra is felhívta a figyelmet: az új temetkezési lehetőség nem zárja ki, hogy a gyászoló családok a korábbi jogszabályokban meghatározott feltételek alapján továbbra is igénybe vegyék a köztemetés lehetőségét. A különbségek kapcsán ugyanakkor megjegyezték: köztemetés igénybevétele esetén a temetést intéző és annak költségét álló önkormányzat a hagyatékból igényt tarthat anyagi kompenzációra. Ezzel szemben a szociális temetés valódi díjmentességet biztosít, a hozzátartozóknak nem kell anyagi terhet vállalniuk, az állam ingyenesen szolgáltatja a temetéshez szükséges kellékeket és átvállalja a gyászolók egyéb költségeit, köztük a holttest szállítását és hűtését vagy urnás temetés esetén a hamvasztást.

A tárca tájékoztatása szerint az önkormányzat a jövőben is gondoskodni fog a köztemetésről, amennyiben az elhunytnak nincsenek hozzátartozói, vagy a családtagok nem veszik igénybe a szociális temetést, de nem tudnak gondoskodni az eltemettetésről.