Elfogadták Békéscsaba idei költségvetését

Elfogadta a békéscsabai önkormányzat idei költségvetését a közgyűlés csütörtöki ülésén. Az elmúlt hónapokban látszó félmilliárd forintos hiányt egyebek mellett az önként vállalat feladatokra fordított kiadások csökkentésével, vagyonértékesítésből, valamint újabb hitel felvételével fedeznék.
Dzindzisz Sztefan, 2018. február 22. csütörtök, 16:35
Fotó: Reuters

A költségvetés 38 milliárd forintnyi kiadással számol, amellyel szemben a bevételi oldalon 35,8 milliárd forint szerepel. A kettő közti mintegy 2,2 milliárdos különbözetet az önkormányzat az előző évi költségvetési maradvány összegéből (210 millió), kamatozó kincstárjegyből (1 milliárd), valamint a korábbi évek hitelfelvételből még rendelkezésre álló összegből (553 millió) fedezné. Emellett idén is vennének fel 336 millió forintos hitelt.

Szarvas Péter (független) polgármester szerint "egészen biztató" a tervezet, fejlesztésre - európai uniós TOP-forrásból, valamint a Modern Városok Program támogatásából - több mint 24 milliárd forint áll rendelkezésre. Hozzátette, jelenleg is több mint húsz helyen, oktatási intézményekben, ipari parkokban, kerékpárutakon zajlanak a beruházások. Elismerte, az önként vállalat feladatokra a tavalyinál kevesebb forrás jut, de szerinte a csaknem 1,3 milliárd forintos kerettel sportra, kultúrára, oktatásra és ifjúságra így is "komoly forrásokat" tudnak biztosítani.

A költségvetési szervek előirányzataiból egy százalékot központosítanak, amelyet többletbevételek teljesülése esetén adnak vissza - szerepel a tervezetben. A városvezető közölte, a kiadási oldalon előirányoztak 158 millió forintot, amelyet csak abban az esetben aktiválnak, ha a tervezett bevételek teljesülnek. Véleménye szerint a több mint 4 milliárd forintnyi helyi adóbevétel és a több mint 300 millió forintos vagyonértékesítési szándék "reális" - húzta alá.

Ferenczi Attila (Fidesz-KDNP) frakcióvezető szerint a költségvetéssel "megközelítették a falat". Megjegyezte, a 210 millió forintos maradvány nem szabadon felhasználható összeg, hanem tavalyról áthúzódó fizetési kötelezettség. Hozzátette, tavaly mintegy 250 millió forint hiány származott az elmaradt ingatlanértékesítésből, és 242 millióval maradtak el a tervezettől az adóbevételek.

Miklós Attila (MSZP) szerint "attól, hogy a bevételeket a tavalyi szinten tervezték, még nem biztos, hogy idén teljesülni fognak". Hozzátette, az önként vállalat feladatokat 200 millió forinttal vágták vissza; emellett a hitelszolgálatot - amely idén 70 millió forint, de 2020-ra 200 millióra nő - is "ki kell tudni valahogy gazdálkodni". Megjegyezte, "saját erőből Békéscsaba nem tud fejleszteni", csak uniós forrásból, de azok önrészéhez is hitelt kell felvennie, ahogyan az a rendelettervezetben olvasható.

Kaposi László (DK) szerint 38 millió forintot vonnak el a szociális területről, "pedig épp itt kellene többet adni". Megjegyezte, problémásnak látja az ingatlaneladási tételt is, szerinte ugyanis "ingatlant csak piaci áron szabad eladni, különben az olyan Sukoró-gyanús volna".

Vantara Gyula (Fidesz) országgyűlési képviselő hozzászólásában kiemelte, az önként vállalat feladatok esetén párhuzamosságok figyelhetőek meg az államilag finanszírozott feladatokkal, mint például a lakásépítési- vagy a vállalkozók számára nyújtott támogatások köre. Ilyet adhat egy önkormányzat, de akkor annak plusz személyi feltételei és többletköltségei is lesznek, amelyeket az állam nem finanszíroz. Véleménye szerint ezeket érdemes áttekinteni. A költségvetésről szóló előterjesztést 10 igen szavazattal, 5 tartózkodás mellett hagyta jóvá a testület.

HOZZÁSZÓLÁSOK