Elfogadták Budapest költségvetését

A fővárosi közgyűlés csütörtöki ülésén elfogadta Budapest 2011 évi költségvetését - a hiány 55 milliárd forint, 15,5 milliárddal több, mint tavaly.
NAPI, 2011. február 24. csütörtök, 19:38
Fotó:

A Fővárosi Közgyűlés csütörtöki ülésén 55,5 milliárd forintos hiánnyal fogadta el Budapest 2011. évi, mintegy 503 milliárd forintos főösszegű költségvetését. A büdzsét 18 igen, 9 nem szavazattal és 6 tartózkodással fogadták el; a Fidesz-KDNP-frakció szavazta meg, az LMP- és a Jobbik-frakció tartózkodott, míg az MSZP-frakció nemmel szavazott - írja az MTI.

A fővárosi büdzsé általános tartaléka csaknem négymilliárd forint, míg az önkormányzati szerkezetátalakításhoz kapcsolódó céltartalék hárommilliárd forint, a vis maior tartalék pedig több mint 218 millió forint.

Németh Zoltán a Fidesz-KDNP frakcióvezetője a döntés után az MTI-nek elmondta, hogy több ellenzéki indítványt is befogadtak. Közölte: Kaltenbach Jenő LMP-frakcióvezető javaslatára a kisebbségi önkormányzatok mintegy 41 millió forinttal több forrást kapnak a költségvetési koncepcióhoz képest. A budapesti artmozihálózat is megmenekülhet; erre a célra 70 millió forintot szavaztak meg a képviselők ugyancsak LMP-s indítványra. Közölte, a német nemzetiségi gimnázium 10 millió forint többletforráshoz jut. Somfai Ágnes LMP-s képviselő egy másik indítványára különböző városrendezési és építészeti célokra csaknem 65 millió forint jut a költségvetésben.

A sajátos nevelési igényű gyerekekkel kapcsolatban is pozitív döntés is született; eszerint javaslatot készíttetnek egy új működési rendszer kialakításáról a jelenlegi rendszer hatékonysági vizsgálata után. A részletes vitában a szocialista Tüttő Kata két saját módosító javaslatára hívta fel a figyelmet, amellyel két ponton módosítaná a költségvetést.
Tarlós István főpolgármester úgy válaszolt, hogy a módosító javaslat a szervezeti és működési szabályzatba ütközik, ezért nem tudja támogatni, de az érveléssel egyetért. Hozzátette: György István főpolgármester-helyettes egy másik módosító javaslattal ugyanazt a két pontot úgy módosítja, hogy nem ütközik a szabályzatba.

Horváth Csaba, az MSZP frakcióvezetője az ülésen is megismételte, hogy az oktatás színvonala csökkenhet, mert megszüntetik a nyelvi előkészítő csoportokat, és a közbiztonság sem lesz jobb, ha 55 millió forinttal kevesebb pénzt adnak a rendőrségnek. A BKV finanszírozásával kapcsolatban megjegyezte: "dilettantizmus" lenne a Trafó, a Műcsarnok mögötti terület, illetve az Operettszínház átadása. Jövőre mit ad cserébe a főváros? - tette fel a kérdést.

Csomós Miklós főpolgármester-helyettes úgy válaszolt, hogy felülvizsgálják az oktatási intézményeknek nyújtott támogatás felhasználását. Hozzátette: a nyelvi előkészítőre járó diákok alig szereztek jobb jegyet átlagosan, mint azok, akik nem jártak nyelvi előkészítő csoportba. Ezen csoportok megszüntetése tehát nem jelenti a minőségi oktatás végét.

Tarlós István főpolgármester szerint a közgyűlés fog dönteni az ingatlanok átadásáról, és értékbecslő fogja megállapítani az értéküket. Megjegyezte, hogy a Bajnai-kormánnyal kötött szerződést fel fogják bontani, mert "képmutató és rossz" szerződés. Úgy véli, nem rosszabb megállapodás az, amelynek keretében az állam átvállalná a BKV 77 milliárdos adósságállományát, és a Budapesti Közlekedési Központ finanszírozásába is beszállnának.

HOZZÁSZÓLÁSOK