Újra lökdösődtek a rendőrökkel a tüntetők, ismét könnygázaztak (Frissítve)

Fél hét előtt pár perccel teljes szélességében lezárták a Margit hidat, majd fél nyolckor a Lánchidat is csütörtökön a rabszolgatörvény elleni tüntetés résztvevői, onnan a Deák téren át az Andrássy út felé indultak, majd az Oktogontól a Kossuth tér irányába haladtak. A demonstráció késő estére a Kossuth téren a rendőrökkel szembeni tülekedéssé alakult, többen rongálásba és hajigálásba kezdtek, amire válaszul a rendőrök rendre könnygázt fújtak. Sérült rendőrök, előállított tüntetők, betört parlamenti ablakok - így nézett ki a csütörtök este Budapesten.
Szabó Dániel, 2018. december 13. csütörtök, 18:49
Fotó: MTI Fotó - Balogh Zoltán.

Ez történt este 10-ig:

Szerdán az ellenzéki képviselők fellépése miatt botrányos körülmények között fogadta el az Országgyűlés fideszes többsége a Munkatörvénykönyve túlóraelszámolást érintő, rabszolgatörvényként emlegetett módosítását. Már szerda este tömegdemonstrációk voltak a munkavállalókat a szakszervezetek szerint hátrányosan érintő javaslat ellen, aznap a rendőrség többször összecsapott az emberekkel és még könnygázt is be kellett vetni - bár ezt a rendőrség cáfolja.

Csütörtök estére a Momentum a Szabadság térre, egyetemista diákok pedig a Kossuth térre hirdettek tüntetést a módosítás ellen. Hat órakor még csak néhány száz fősre becsülték a tömeget a parlament épülete előtt, de fél hétre ezer-kétezer ember gyűlt össze, akik elindultak a 2-es villamos vonalán a Margit híd felé. Ezt pedig - az Index tudósítása szerint - teljes szélességében elfoglalták. A vonulás közben "Nem leszünk rabszolgák!", "Gyertek velünk!", "Soros-bérenc vagyok" skandálták többek között a résztvevők.

Ez történt 19:00 után:

Később a tömeg a Bem rakparton haladt tovább a Lánchíd felé az úttesten ezzel megbénítva a forgalmat. Az autósoknak azt skandalták, "Aki dudál, velünk van!", amire több autós dudálással válaszolt a portál beszámolója alapján. A Batthyány térnél egy rövid időre egy csoport az alsó rakpartot is elállta, de visszacsatlakoztak a főcsoportosuláshoz.

Ezután a tömeg továbbindult és a Lánchidat foglalta el, ahol megint leállt a forgalom. Innen a Deák tér felé vették az irányt, mindenhol az úttesten haladva ezzel ideiglenes közlekedési zavarokat előidézve. "Mocskos Fidesz" - skandálták a vonulók nem sokkal háromnegyed 8 előtt a Széchenyi térnél.

Ez történt 20:00 után:

Este 8 órakor a Deák térnél az Andrássy útra kanyarodtak rá, közben tovább nőtt a tömeg létszáma, amely egyelőre a Terror háza felé vonul. Előző nap egy csoport a Fidesz Lendvay utcai székházánál került összetűzésbe a rendőrséggel, de most nem haladtak arra, helyette az Oktogonon át a Nagykörúton keresztül a Parlament felé tértek le.

Az Index tudósítója szerint egy momentumos aktivista a körúton füstbombával fokozta a hangulatot, amiért a rendőrök kiemelték a tömegből. Komolyabb atrocitás ebből nem kerekedett ki, csak kisebb dulakodás volt, amely néhány perc után abba maradt. Nagyjából fél kilenckor elértek a Kossuth térre, a vonulás közben viszont teljes szélességében a körúton mentek, ami miatt a közlekedés itt is megbénult, a villamos sem tudott haladni.

Ez történt 21:00 után:

A 444 tudósítása szerint tüntetők nem sokkal 9 után újra megindultak a Margit híd felé, dél felől úgyis rendőrsorfal állta el a teret. Aki viszont a déli kapunál ragadt, azt könnygázazták a rendőrök. A Police.hu-n a rendőrség azt közölte, hogy egy embert előállítottak hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt, amikor egy kisebb csoport - pár tíz fő - megpróbált a téren álló karácsonyfánál áttörni a rohamrendőrökön. Itt is könnygázzal próbálták eloszlatni a tömeget.

Ez történt 22:00 után:

A tüntetésen egy csoport kakaskodik a rendőrökkel az épület főbejáratán, tíz óráig többször is füstbombát dobtak feléjük. Az egyikük a Momentum elnöke, Fekete-Győr András volt, aki a hvg.hu-nak arról beszélt, hogy a füstbomba ártalmatlan és mivel nagy indulat van az emberekben az ilyen eszköz megengedett.

Ez történt 23:00 után:

11 óra felé ismét csetepaté volt a parlament lépcsőjére tömörülő néhány száz ember és rohamrendőrök között: egy tüntető bedobott valamit az egyenruhások közé, mire azok ismét gázspray-t fújtak a tömegre.

Mónus Márton, MTI Fotó

A tömeg létszáma nem változik, még mindig körülbelül ezer ember skandál a téren. A tömegben néhányan kövekkel és más tárgyakkal dobálták meg a parlament épületét, az Index legalább egy betört ablakról tud, egy olvasónk szerint több üvegtábla is megsérült.

Ez történt éjfél után:

Legalább öt embert előállítottak, köztük a Momentum alelnökét, Donáth Annát is a rohamrendőrök vitték el. A helyszíni beszámolók alapján azután emelték ki a tömegből, hogy meggyújtott egy színes füstgránátot.

Ezt követően, nem sokkal éjfél előtt - ameddig a tüntetést hivatalosan bejelentették a Kossuth térre - pár száz fő elindult az Emberi Erőforrások Minisztériumának néhány saroknyira, az Alkotmány utcában lévő épületéhez. Itt újabb skandálás és - egy olvasónk beszámolója szerint - füstgránátozás kezdődött, ami ahhoz vezetett, hogy a rendőrök és a tüntetők ismét egymásnak feszültek. Az egyenruhások a lökdösődés egy pontján ismét könnygázzal kezdtek oszlatni.

Néhány tíz, maximum hatvan ember kivételével mindenki elindult a körút felé, de páran elkezdtek kukákat porogatni és kiabálni - közölte velünk.

Mónus Márton, MTI Fotó

Az Index pedig arról ír, hogy a kukadöntés mellett valaki betörte egy rendőrautó hátsóablakát is. A tömegről nem tudni hova tart, de jelenleg is teljes szélességében mennek a Nagykörúton több százan. Az élőfelvételeken is látszik, hogy itt is felborítják a szemeteseket, de néhány tüntető meg a garázdák után és pakolja össze a szemetet.

A Nyugatinál a rohamrendőrök teljesen lezárták a Nagykörutat, a tüntetők egy kisebb csoportja egy BKV-busz mögött mégis átjutott a rendőrkordonon. A többi tüntetőt a rendőrség a járdára próbálta felterelni, nem túl sok sikerrel, a vonulás folytatódik a körúton - írja közvetítésében a Mérce.hu.

A Police.hu-n a rendőrség arról adott hírt, hogy "a Kossuth téren az agresszívan viselkedő tüntetők megtámadták a rendőröket, aminek következtében két rendőr megsérült.  Egyik rendőrnek a feje, míg társának a combja sérült meg." A hatóság higgadt, jogkövető magatartást kér a demonstrálóktól.

Ez történt hajnali 1-ig:

Ahogy a tömeg vonult a Nagykörúton a Nyugati pályaudvartól az Oktogon felé, a rendőrség folyamatosan sorfalat állt az úton így felaprózva a tömeget, amelyet megpróbált feltartóztatni. Hajnali egyre az "Adj, király, katonát" játékhoz hasonló belvárosi tülekedés végül odavezetett, hogy csak apróbb csoportok maradtak, akiket a rendőrök elkezdtek igazoltatni.

Eddigre már körülbelül két-háromszoros volt a rendőrség túlereje a tüntetők pár száz fős létszámával szemben.

Amiért tüntetnek
A törvény lényege, hogy az eddigi túlórakeret 250 óráról 400 órára emelkedett éves szinten, míg az elszámolási időszak 3 esztendőre nőtt a mostani 12 hónapról. A szakszervezetek szerint ez csak kiszolgáltatja a magyar dolgozókat, míg a kormány szerint biztosítani akarják, hogy az emberek többet dolgozhassanak, több pénzért, ha akarnak. A kritikákra úgy reagáltak, hogy csak a munkavállaló beleegyezésével lehet többletmunkára kötelezni az érintetteket, valamint azzal, hogy az EU-s irányelv akár ennél hosszabb éves keretet is engedélyezne.

A csütörtöki demonstrációkra a rendőrség már kora este nagy erőkkel készült: csapatok sorakoztak fel a Kossuth téren a Parlament körül, valamint a mellékutcákban is szállítóautók várakoztak - írta a Napi.hu-nak az egyik olvasó, aki kint van a tömegben. Később szerinte legalább 50-100 rendőr vonult végig a városon a demonstrálókkal. Amikor feszültebbé vált a hangulat a Kossuth térre való visszaéréskor, akkor jelentek meg a sisakos, taktikai ruházatba öltözött rohamrendőrök, az ő létszámuk bővén meghaladta a szászfőt a becslései szerint.

"A hangulat bár kormányellenes, de sokban hasonlít a 2016-os Eb-sikerek utáni tomboláshoz a városban, amikor maga a vonulás volt a lényeg" - foglalta össze élményeit Eszter nevű olvasónk, aki még este 10-kor elindult haza.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

krax-, 2018.12.14 20:48

@csaba7272: "Ez nem tüntetés! Erőszakos, gyújtogató, bűncselekmények hada. Egy melós sincs köztük. Csak a Momentum, ballibcsi, mszp, dk csürhe gyülekezetének közönséges bűnözése!"

Te szerencsétlen nyomi, gondolod, hogy nem emlékeznek az "zemberek" 2006-ra!
Na ott voltak igazán csürhébe tömörülve, és a mostani tüntetések egyenlőre még csak nyomokban sem emlékeztetnek az akkoriakra!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

csaba7272, 2018.12.14 20:37

Ez nem tüntetés! Erőszakos, gyújtogató, bűncselekmények hada. Egy melós sincs köztük. Csak a Momentum, ballibcsi, mszp, dk csürhe gyülekezetének közönséges bűnözése!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Ha-ha-ha, 2018.12.14 20:26

@MLB2018: "Nem én vagyok idős" aki még az elemit emlegeti, az biza elég öreg. a dédim járt elemibe, a nagyanyám már nem. úgyhogy MLB bácsi, ne hergelje túl magát itt a neten, mert a maga korában az hamar súlyos lehet, és a mostani eü helyzetet látva, nem sok jóban reménykedhet. orbánnál már nem olyan jó az ellátás mint a nagyiék idejében
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Panzerkraftwagen_Drei, 2018.12.14 20:24

@V0LE: az előállítottak között "véletlen" volt egy francia szélsőbalos sorosbérenc is. Mit keresett az itt, otthon nincs elég balhé? Ennyit az "ország érdekében" tüntetőkről... A melósok majd sztrájkolnak ha nem tetszik nekik a munkaügyi jogszabály, abszolut egyetértek velük, de ezek a bérdemonstráló liberálmórickák életükben nem dolgoztak...

Ha ha ha
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

V0LE, 2018.12.14 20:09

@MLB2018: "Nocsak. A muter jelentett skype-n a tüntiről?
Farháttal a cvekkerben kiment kukát borogatni, ahelyett h a takony kölkét iskoláztatta volna inkább."

Meg veletlenul sem, talan probalkozz ujra bunkokam, hatha masodszorra sikerul :)))
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html