Amennyiben 2018 végéig nem tisztázódik a Kossuth téri Igazságügyi Palota helyzete, és nem születik megállapodás a Politikatörténeti Intézet kiköltözéséről, akkor a Kúria Esztergomban kaphat új székhelyet - értesült a kormányközeli napilap.

Az Alkotmány utca 2. alatti ingatlan használati jogára vonatkozó, az állam képviseletében korábban felperesként eljáró Magyar Nemzeti Vagyonkezelő (MNV) Zrt. és az alperes Politikatörténeti Intézet Nonprofit Kft. (PTI) közötti jogerős ítélettel zárult per újra a Kúria elé kerülhet különleges felülvizsgálati eljárásban, hogy minél előbb, lehetőleg decemberig rendezzék a kérdést.

Felmerülhet, hogy a Kúriának a saját, leendő székháza kapcsán kellene határozatot hoznia, azonban jogilag csak indirekt kapcsolat van az ügy tárgya és a legfelsőbb bíróság között.

Esztergom mellett szól, hogy az egykori megyeszékhely, az ország első fővárosa, a királyi székhely méltó bírósági fellegvár, amely az Alkotmánybíróság hivatalos székhelye volt a rendszerváltástól 2012. január 1-jéig.

Egy további érv szerint az európai gyakorlatban is számos példa van arra, hogy a hatalmi ágak elválasztása jegyében, az államhatalmi intézményektől elkülönülve más városban van a felsőbíróságok székhelye.