BUX
38643

Elhagyják Magyarországot az ápolók - így lehetne itthon tartani őket

Alacsony létszám és bérek, valamint nehéz munkakörülmények jellemzik az ápolók helyezetét a Magyar Ápolási Egyesület elnöke szerint. Bugarszki Miklós a Magyar Ápolók Napja alkalmából beszélt erről. Ugyanakkor hozzátette: ennek ellenére tavaly már nem nőtt az elvándorlók száma.

Inforádió, 2015. február 19. csütörtök, 08:01

A kivándorlás nem állt meg, de stagnál, vagyis nem mennek el többen, mint amennyien tavaly vagy tavalyelőtt elmentek, ugyanakkor a munkakörülmények még hagynak kívánni valót maguk után, sajnálatos módon a bérek területén nem sikerült előre lépnünk és továbbra is fennállnak azok a problémák, amelyek a tavalyi évben fennálltak - mondta az InfoRádiónak Bugarszki Miklós, a Magyar Ápolási Egyesület elnöke.

Kifejtette: azt remélik, hogy a beruházások kapcsán, ami most egy hosszabb időszakot ölel fel, 2014-től 2020-ig, a megújuló intézményekben a munkakörülmények javítására is lesz majd pénz.Abban az esetben, ha nincsen több pénz a béremelésre, akkor legalább az, ami valamilyen bérelemként kiáramlik a rendszerbe, kerüljön alapbéresítésre, és ez egy picit magával vonja majd a mozgóbéreknek az emelkedését is - emelte ki az egyesület elnöke.Mint mondta, ez egy előrelépés lenne, és ez nagyobb anyagi terhet nem jelentene a kassza számára.Ez azért kevés ahhoz, hogy azok, akik fontolgatják azt, hogy anyagi okokból elmennek, azokat ez visszatartsa. Ennél azért jóval nagyobb bérnövekményre lenne szükség. "Ha a magyar átlagbért a magyar ápolók megkapnák, akkor már boldogok lennénk. Ez ma nagyjából 228 ezer forint bruttóban" - tette hozzá Bugarszki Miklós.