BUX
39006

Elhalmozzák fejlesztésekkel Hódmezővásárhelyt

Lesz kétszer kétsávos út Debrecen és Szeged között, hogy ezzel is javuljon Hódmezővásárhely elérhetősége, lesz vasúti kapcsolat Szeged és Szabadka között, valamint megújul és villamos vontatású lesz a Békéscsaba és Szabadka közötti vasút.

Németh Géza, 2017. november 14. kedd, 06:20

A kormány és Hódmezővásárhely önkormányzata együttműködési megállapodást kötött. Ebben számos fejlesztést rögzítenek.

A Magyar Közlönyben megjelent jogszabály felhívja a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy - lehetőség szerint európai uniós források bevonásával - gondoskodjon a Tram Train Hódmezővásárhely és Szeged közötti megépítéséről és üzembe helyezéséről.

A tervezett hódmezővásárhelyi projektek közé tartozik a  mezőgazdasági feldolgozóipari vállalkozások városba telepítése, illetve visszatelepítése, továbbá egy regionális agrár-közigazgatási központ létrehozása a Csongrád Megyei Agrárkamara városba költözésével.

Miután Hódmezővásárhely és térsége, az ország legnapsütésesebb területe, ennek kihasználása érdekében a  kormány felhívta a nemzeti fejlesztési minisztert, hogy tegye meg a szükséges intézkedéseket egy naperőműpark létesítésére.

Lesz a városban egy új könyvtár és tudásközpont és egy agrár-felsőoktatási intézmény is, amely elsősorban a Mezőhegyesi Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság szakemberképzését szolgálja.

A határozat felhívja a Miniszterelnökséget vezető minisztert (a város korábbi polgármesterét), hogy dolgozzon ki programot Hódmezővásárhelyen a minőségi otthoncsere támogatására. A városban és térségében 117 kilométer hosszú külterületi kerékpárút épül, és egy új honvéd-középiskola és -kollégium is létesül.

Az önkormányzatnak - a szaktárcák bevonásával - meg kell vizsgálnia az európai uniós források bevonásának lehetőségét, a vázolt projektekbe, amelyek előkészítéséhez a kormány - több részletben - mintegy 2 milliárd forint vissza nem térítendő támogatást is rendelt.