Elhasalt a magyar gazdaság - erre senki sem számított

A legpesszimistább elemzői becslésnél is jóval nagyobb mértékben csökkent tavaly év végén a bruttó hazai termék. Az elemzői konszenzus 2 százalékos mínuszt várt a negyedik negyedévre, ehhez képest 2,7 százalékos volt a visszaesés. Tavaly az év egészében 1,7 százalékkal zsugorodott a gazdaság a KSH gyorsbecslése alapján.
Gerőcs Tamás, 2013. február 14. csütörtök, 09:08
Fotó: Napi.hu

A KSH gyorsbecslése alapján Magyarország bruttó hazai terméke 2012. negyedik negyedévében 2,7 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az információ, kommunikáció, valamint a szálláshely-szolgáltatás, vendéglátás nemzetgazdasági ág teljesítménye növekedett. A visszaesést alapvetően a mezőgazdaság és az ipar teljesítménycsökkenése okozta. A gazdaság teljesítménye 2012-ben 1,7 százalékkal csökkent.

A szezonálisan és naptárhatással kiigazított adatok szerint az előző negyedévhez viszonyítva 0,9 százalékkal csökkent a bruttó hazai termék. A becslés korlátozott információs bázisra épül, így a végleges adatok a gyorsbecslésben közöltektől eltérhetnek.

NGM: az aszály is lehúzta a GDP-t
Az aszály és az unió elhúzódó válsága miatt csökkenhetett - a várakozásokkal összhangban - a tavalyi GDP - közölte a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM). A visszaesés minden valószínűség szerint az ipari és a mezőgazdasági termelésre vezethető vissza, azokra az ágazatokra, melyek 2011-ben jól teljesítettek, vagyis a bázishatás erős volt. Ezeken túl az ipar esetében az EU elhúzódó válsága miatti csökkenő export-megrendelések, utóbbi esetében az aszályos idő játszott főszerepet - áll a tárca közleményében.

Idén Magyarországon a gazdaság teljesítménye már növekedni fog. Ennek előjelei a pozitív beszerzési menedzser index adatokban, a javuló fogyasztói bizalomban és a felfutó ipari rendelésállomány adatokban már tetten érhetőek. Idén a növekedés ráadásul úgy térhet vissza, hogy az államháztartás pénzügyei rendben vannak, az adósság folyamatosan csökken és a foglalkoztatás is bővül. Magyarország piaci finanszírozása biztosított, ezt mutatja a kötvénykibocsátás sikere is, ez pedig erősíti a bizalmat az ország fundamentumai iránt, ami a beruházások emelkedéséhez vezethet. Ezt a kormányzat stratégiai megállapodásai és a véglegesített adóstruktúra is segíti - vetíti előre a szaktárca.

A Napi Gazdaság elemzői konszenzusa éves alapon 2 százalékot meghaladó visszaesést jelzett, míg az év egészében 1,5 százalékos GDP zsugorodással számoltak a lapunknak nyilatkozó elemzők.

A szakemberek előzetesen arra hívták fel a figyelmet, hogy a havi alapon korábban megismert GDP-komponensek mindegyike a válság mélyülését jelezte már jó előre. Az elemzők a korábban vártnál ezért lassabb kilábalással számoltak.
A tavalyi negyedik negyedévben a recesszió további mélyülése azért sem meglepő, mert a német gazdaság is 0,5 százalékkal zsugorodhatott a harmadik negyedévhez képest. Az év egészében mért nagyobb visszaesés túlnyomórészt a rendkívüli aszálynak, a vártnál hosszabb és mélyebb euróövezeti adósságválságnak volt köszönhető, amit a kormányzati intézkedések és a bizalomhiány csak felerősített. Csak az aszály önmagában 1 százalékponttal ronthatta a tavalyi GDP-t, így anélkül a recesszió az euróövezeti átlagnak felelt volna meg - mondták szakemberek.

A magyar gazdaság állapota ugyanakkor nem mutat nagy változékonyságot az előző negyedévekhez képest, és a kilátások sem változtak meg érdemben. Utóbbi az idén annyit javulhat, amennyit Németország gazdasága javul és ebből a magyar export megragadni képes.

A hazai növekedés meghatározó tényezői a beinduló új járműipari és kapcsolódó beszállítói beruházások, az uniós források hasznosulása, illetve a mezőgazdaság hozzájárulásának alakulása lehetnének, de a vártnál gyengébb ipari termelési és külkereskedelmi mérlegadatok, a hosszú ideje hónapról hónapra csökkenő kiskereskedelmi forgalom vagy az örvendetes harmadik negyedévi emelkedés után újra visszaesni látszó beruházási adatok sem kecsegtetnek túl sok jóval a jövőt illetően.

Ráadásul az autóipari beruházások önmagukban nem elegendőek az egyéb ipari ágazatok esetében tapasztalható általános visszaesés ellensúlyozására és a stabil növekedés beindítására. Az előretekintő indikátorok, valamint az uniós források felhasználása nyomán várhatóan némileg erősödő beruházások, illetve a meglévő autóipari kapacitások bővülő kibocsátása nyomán 2013-ban minimális növekedést mutathat a GDP, de az első negyedév még negatív teljesítményt hozhat - jósolja a konszenzus. A külső konjunkturális hatások a második félévben adhatnak érdemi támaszt a növekedésnek.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

kukoricajancsi, 2013.02.16 00:00

@rigolya: Nem értem én sem, hogy ezeknek a nagyon-nagy mondásoknak mi értelme van? Szvsz ez mindig felér egy öngóllal, de a Fidesz tanácsadói minden bizonnyal szélesebb perspektívából közelítik meg a helyzetet, és többet tudnak nálam:)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rigolya, 2013.02.15 23:54

@kukoricajancsi: Vajon ha igazat lenne képes mondani bármiről a kormány, akkor is ennyire támadnák?

Kormányunk mindenről hazudik, egyetlen feltételezése sem jön be, s győzelmi jelentéseivel mintha birkanyájnak látná a zembereket...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kukoricajancsi, 2013.02.15 23:40

http://zsiday.hu/blog/recesszi%C3%B3

"Egy olyan gazdaságban, ahol a potenciális növekedés üteme amúgy sem sokkal lehet magasabb nullánál, bármilyen negatív fiskális vagy monetáris hatás gyors, és mély recesszióhoz vezet. Márpedig Magyarországon a Bokros-csomag óta nem nagyon látott megszorítás volt 2012-ben, miközben a banki hitelvisszaszívás is folytatódott (azaz egyszerre két erősen negatív erő húzta le a GDP-t). Igazándiból az lenne a meglepő, ha nem lenne mély recesszió."


Érdemes elolvasni a teljes cikket, néhány ponton meg is dicsérik a kormányt, de a napi kiegyensúlyozatlanságához hozzátartozik, hogy az ilyen véleményeket nem tolja előtérbe.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

troll, 2013.02.14 22:13

ahhoz, hogy a gdp változást értékelni tudni kell,hogy

-miként alakult a teljes nemzetgazdaság külső hitelállománya (jelentősen csökkent, tehát rengeteg pénz ment ki törlesztésként, ami jó, ugyanakkor az itthon elköltött összeget, így a gdp-t is csökkenti)

- hogyan alakult az ország tényleges népessége (jelentős az elvándorlás mióta megnyílt ny európa)

- mi a helyzet az exportpiacainkon ( recesszióban vannak)

mivel a gdp-t kizárólag a kereslet befolyásolja, így ezen három keresletbefolyásoló tényező elemzésével lehet csak értékelni a helyzetet.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2013.02.14 21:59

@USE: 1 hónap! alatt 200-300 mrd forinttal csökken a hitelállomány (vállalatok: 93, háztartások 114, a többi egyéb).
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html