Elhasalt a magyar gépjárműadó

A magyar gépjárműadó nem összeegyeztethető az Európai Unió és Törökország között létrejött társulási megállapodással, az adó ugyanis vámmal azonos hatású díjnak minősül, amelynek kivetését tiltja a megállapodás - ismertette az MTI az Európai Bíróság döntését.
Szász Péter, 2017. október 19. csütörtök, 14:31
Fotó: Pixabay

Az ügy előzménye, hogy a közúti árufuvarozást végző Istanbul Lojistik nevű török társaság esetében a magyar adóhatóság 2015 márciusában megállapította, hogy a társaság egyik Törökországból Németországba textilárut fuvarozó teherautója után nem fizették meg a gépjárműadót.

A fuvarozócég véleménye szerint a magyar hatóságok által később kiszabott adó vámmal azonos hatású díjnak minősül, amelynek kivetését az EU és Törökország közötti árukereskedelemben tiltja a Törökországgal kötött társulási megállapodás rendelkezéseinek végrehajtásáról szóló határozat.

A bíróság arra emlékeztetett, hogy a határozat értelmében megszűntek az unió és a Török Köztársaság közötti behozatali vagy kiviteli vámok és azokkal azonos hatású díjak.

A luxembourgi székhelyű bíróság ítéletének indoklásában hangsúlyozta, vámmal azonos hatású adónak minősül minden olyan pénzügyi teher, amelyet egyoldalúan vetnek ki, bármi legyen is az elnevezése, alkalmazásának módja és összege, valamint amely a határ átlépésének tényéből eredően sújtja az árukat, amennyiben az nem minősül a szó szoros értelmében vett vámnak.

Ezek ismeretében az uniós bíróság megállapította, hogy a vitatott adó, amely az árukat kizárólag amiatt terheli, hogy azok átlépték a határt vámmal azonos hatású díjnak minősül, így az ez utóbbi határozattal nem összeegyeztethető.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

tarosPifta, 2017.10.20 11:34

Az UNIO mikor látja már be végre, hogy a mindenkori magyar qrmányt, de főleg a fideszt, nem érdekli az uniós szabályozás?
A fideszt egyébként a saját törvényei sem érdekli, úgy cselekszik, ahogy kedve van.
A z uniótól csak azt várja el a mindenkori magyar qrmány, hogy ömlesszék rájuk a milliárdokat.
A magyarok tudják, hogy a befizetett milliárdjaik csak elégetett pénz, megy a zsebekbe.
Az UNIO mikor érti meg?
Az UNIO mikor érti meg, hogy a magyaroknak szánt támogatások nem a felzárkóztatásra mennek, hanem politikus zsebekbe?
ez tényleg qrvaország
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Kotkodus, 2017.10.20 10:18

nem igazán értem a hírt...
a gépjárművet értékesítették magyarországon?
ha nem, milyen alapon szab ki bármilyen adó-kötelezettséget a magyar hatóság?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html