Elhatárolódnak - újabb sportág szakmai képviselői hirdetnek megtisztulást

Bardóczky Kornélt javasolja a Magyar Tenisz Szövetség (MTSZ) szakmai elnökjelöltjének a Vidéki Tenisz, a Teniszezők a Teniszért, valamint a Tiszta Tenisz mozgalom. A szövetségnél több mint hárommilliárdos hiányt tárt fel egy vizsgálat.
Domokos Erika, 2020. május 31. vasárnap, 16:54
Fotó: Pixabay

A szervezetek "elhatárolódnak a szövetség korábbi, súlyos költségvetési hiányt okozó működési anomáliáitól, és azoktól, akik ebben bármilyen aktív vagy passzív szerepet vállaltak" - írta a szervezetek közös közleményére hivatkozva az MTI.

Az MTSZ június 12-én tart tisztújító közgyűlést azt követően, hogy május 13-án öt elnökségi tag - Bársony Farkas, Dudik János, Gém Péter, Molnár György és Viszló Csaba - lemondott tisztségéről.

Az MTSZ elnöke és alelnöke fideszes parlamenti képviselők.

3,5 milliárdos hiányt találtak

Juhász Gábor főtitkár hétfőn azt közölte a szövetség pénzügyi helyzete miatt szükséges volt egy teljes körű pénzügyi átvilágítás, amelyet februárban - Richter Attila akkori főtitkár lemondása után - rendelt el az elnökség. Egy független pénzügyi tanácsadó cég április 21-én készült el az átvilágítással, melynek eredményeképpen az MTSZ 3,533 milliárd forint konszolidációs kérelmet nyújtott be a kormányhoz az Emberi Erőforrások Minisztériumán keresztül.

A három mozgalomnak az MTSZ új vezetősége felé megfogalmazott követelései között szerepelt, hogy "a sportállamtitkársággal folytatott egyeztetések során helyezzék előtérbe azt a jogos sportszakmai igényt, hogy a korábbi évekkel ellentétben a sportágunkra szánt források jelentősebb része a szakmai programokra és a klubok, műhelyek támogatására legyen fordítva".

Kérték, hogy "a Magyarországra tervezett nemzetközi teniszversenyek megrendezése kapcsán a sportdiplomáciai szempontok és az országimázs fontossága mellett a pénzügyi ráfordítás minden esetben legyen összhangban az adott verseny szakmai értékével, a saját felnőtt élsportolóink fejlődési szempontjaival, illetve a magyar utánpótlásteniszre gyakorolt hatásával. A helyszínek kiválasztása kapcsán fontos, hogy a rendezéshez szükséges beruházások döntő része maradandóan is szolgálja a magyar tenisz fejlődését."

Pályázaton, átláthatóan osszák a támogatásokat!

A kommünikében megfogalmazott pontok között szerepelt továbbá, hogy a műhelytámogatások odaítélése objektív és transzparens módon, pályázati úton történjen, illetve az új szövetségi vezetés számára a vidéki tenisz felzárkóztatása kiemelt stratégia legyen.

"Alapelvként olyan elnökjelöltet, elnökségi tagokat és vezető tisztségviselőket támogatunk, akik nem voltak részesei az elmúlt évek vezetésének, döntéshozói testületeinek. Emellett pedig: versenyzőként és/vagy szakemberként eredményesek voltak a hazai vagy a nemzetközi teniszéletben; és/vagy a gazdasági szférában, szponzorok megnyerésében eredményesen tudják képviselni a magyar teniszt; és/vagy a kormány és a sportállamtitkárság felé a szükséges érdekérvényesítés mellett tudják képviselni a sportágunkat."

Az egyeztetésen részt vevők közös szakmai elnökjelöltként nevezték meg Bardóczky Kornél többszörös magyar bajnok, a Davis Kupa-válogatottban leghosszabb ideig - 15 éven keresztül - szereplő korábbi játékost.

A hétfős elnökségbe a vidéki tenisz képviseletében a keleti országrészből Hajnal Istvánt, a nyugati országrészből Hajba Csabát jelölték, továbbá egy-egy korábbi top 100-as női és férfi magyar játékost, Kapros Anikót és Sávolt Attilát. Egyben hangsúlyozták, hosszabb távon indokoltnak látnák az elnökség létszámának növelését hétről kilenc főre.

Az MTSZ tiszteletbeli elnöki pozícióját - amely státusz "kiválóan alkalmas a magyar tenisz nemzetközi sportdiplomáciai képviseletére is" - a mozgalmak "egy nemzetközileg is kiemelkedően sikeres egykori teniszező számára" ajánlanák fel, erre Temesvári Andreát, illetve Taróczy Balázst javasolták - írta az MTI.

Fejvesztés
Az MTSZ elnöke, a fideszes parlamenti képviselő Szűcs Lajos munkáját többen élesen kritizálták. Elsőként a legjobb magyar játékos, Fucsovics Márton jelentette ki, hogy nem kíván vele együttműködni. Richter Attila előző főtitkár az idei hazai  WTA női teniszverseny elmaradása miatti botrány után, február elején mondott le.
2011-ben még 110 milliós költségvetése volt az MTSZ-nek, és hét alkalmazottja, ebből két edző. 2017-ben már 4 milliárdos volt a büdzsé és 33 fős az apparátus - írta korábban az Index. A szövetség visszás gazdálkodásáról sok hír megjelent, a borsodi tagszervezet már 2018 októberben feljelentést is tett a rendőrségen, a NAV is vizsgálódott. Offshore-hátterű céghez került ugyanis állami pénz, ami jogsértés gyanúját veti fel.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

na4, 2020.05.31 20:59

Egy korrupt, felelőtlen gittegylet az egész. Hol van a felelősségre vonás, a bebörtönzések és a vagyonelkobzások? És akkor még ezek kapnak újabb milliárdokat. Miközben a vállalkozásokat ezernyi adóval fojtják meg. Na ettől nyílik ki a bicska a zsebben.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html