A Medián felmérésére hivatkozva Borsik János közölte: az emberek kétharmada azon az állásponton van, hogy a kormány intézkedése az egykulcsos adó bevezetésével és a járulék megemelésével tovább növelte a szegények és a gazdagok közötti különbséget.

Borsik utalt arra, hogy az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetésével kapcsolatban a kormány először azt kommunikálta, hogy mindenki jobban jár, illetve senki nem jár rosszul az intézkedéssel. Később beismerte, hogy mégis voltak olyanok, akik rosszul jártak, majd bérkommandókat hozott létre.

Borsik megjegyezte: ha a kormány akciózni akar, akkor kényszerítse ki a tulajdonában álló 24 Volán-társaságnál az OÉT bérajánlás végrehajtását. A Volán-társaságoknál dolgozó 19 ezer munkavállaló 97 százaléka rosszabbul jár az adómódosítással.

Az Autonomók elnöke elmondta, hogy továbbra is tárgyalást szorgalmaznak, és az Országos Érdekegyeztető Tanács összehívását kérik. 

Emlékeztetett arra, hogy már február 18-án a hat szakszervezeti konföderáció levélben kérte Matolcsy György nemzetgazdasági minisztertől és Czomba Sándor államtitkártól a rendkívüli OÉT összehívását az adóváltozások hatása miatt. A levélre a kormány nem válaszolt, ami nemcsak udvariatlanság, de jogszabályokba is ütközik - jegyezte meg az Autonómok elnöke.

A szakszervezeti vezető hangsúlyozta: nemcsak a reálkereset csökkenéséről lehet beszélni, hanem további gond, hogy a minimálbér és szakmunkás bérminumum kötelező növelésével bérfeszültség alakult ki a munkahelyeken az alacsony keresetűek és a minimálbéren fizetettek között.

A szakszervezeti vezető példaként említette, ha bevárják a második félévet az bruttó 4-6 százalékos keresetnöveléssel, akkor ennek egész évre vetítve a vonzata 8-12 százalékos bruttó kereset fejlesztés. Szerinte személyre lebontva kell garantálni a nettó kereset szinten tartását, az átlagkereset növelése nem jelent garanciát az egyes munkavállalók számára.

Példaként említette, hogy Magyarországon a nemzetgazdasági bruttó átlagkereset havi 202 576 forint havonta, ennél 4.500 forint a nettó veszteség a mostani szja-szabályok alapján. Ugyanakkor az 1 millió forint havi bruttó keresetnél 135 ezer forint nettó növekedést lehet kimutatni.

A kormány és a munkaadók csütörtöki találkozójára utalva Borsik úgy vélekedett, hogy kibékültek, és a zárt ajtók mögött tartott tárgyaláson akár más alkut is köthettek.