Elhunyt Kerényi Imre

Elhunyt Kerényi Imre miniszterelnöki megbízott, Kossuth- és Jászai Mari-díjas rendező, színigazgató, egyetemi tanár, publicista, érdemes és kiváló művész - közölte a Miniszterelnöki Sajtóiroda az MTI-vel szombat délután.
Szabó Zsuzsanna, 2018. augusztus 11. szombat, 13:41
Fotó: MTVA Fotó

A közlemény szerint Kerényi Imre hosszú, türelemmel viselt betegség után, életének 75. évében családja körében hunyt el.

Az 1943. szeptember 28-án született Kerényi Imrét a Miniszterelnökség saját halottjának tekinti.

Kerényi Imre 1943. szeptember 28-án született Csopakon. 1966-ban a Színház- és Filmművészeti Főiskolán szerzett színház-rendezői diplomát. 1966-tól a Madách Színház rendezőjeként dolgozott, majd a szolnoki Szigligeti Színház igazgató-főrendezője, a Népszínház és 1983-tól 1989-ig a Nemzeti Színház rendezője volt. 1968 óta a Színház-és Filmművészeti Főiskolán tanított a főiskolán.

1989 és 2004 között a Madách Színház igazgatója és művészeti vezetője. Sikeres rendezése a Csíksomlyói passió, melyet Lengyelországban, Ausztriában, Németországban, Olaszországban és Franciaországban is bemutattak. Ő rendezte az István, a király című rockopera első színpadi változatát.
Munkásságát több díjjal ismerték el: Jászai Mari-díj (1977), érdemes művész (1981), Magyar Művészetért Díj (1988). 2002-ben Kossuth-díjat kapott a magyar színházművészetben játszott meghatározó szerepéért, iskolateremtő rendezői munkásságáért, kiemelkedő színházvezetői és művészetpedagógiai tevékenységéért.

1988 és 1992 között a Magyar Demokrata Fórum tagja volt, beválasztották a párt országos választmányába is. 1990-ben az MDF országgyűlési képviselőjelöltjeként indult a választásokon.

2011 és 2018 között a tudatos nemzeti közjogi gondolkodás megalapozásával és ehhez kapcsolódva a magyar kulturális értékek megőrzésével és fejlesztésével összefüggő feladatok ellátásáért felelős miniszterelnöki megbízott volt. Nevéhez fűződik a 2012-ben elindított Nemzeti Könyvtár-sorozat, amely a magyar írott kultúra legjavát rendszerezi és teszi elérhetővé.

A kép forrása: MTVA Fotó: Zih Zsolt

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Darabont1453, 2018.08.11 16:36

Kerényi "elvtárs" jó elvtárs volt minden rendszerben. Mindig megtalálta az összhangot a hatalommal és nem is járt rosszul sosem. A legnagyobb kitüntetéseket a Kádár rendszerben kapta.
Bőszen komcsizott és libsizett az elmúlt években, mert azt volt kifizetődő....

Kedvenc mondatai számomra a 90-es évek elején hangzottak el egy TV-s beszélgetés alkalmából ( nem szó szerint idézem ) : " A Magyar Honvédséget fel kellene számolni, nincs rá szükség. Ha jön az ellenség, akkor meg kell őket etetni húslevessel, nem harcolni kell velük. És akkor békében hazamennek "
Amikor a műsor vezetője megemlítette, hogy húsleves a magyaroknak sem jut mindenkinek, akkor pislogott zavartan, mint kezdő buzi a gőzfürdőben....

Lehetne még tovább sorolni a bölcsességeit, de kínos lenne az elhunytra nézve...

A családjának biztosan hiányozni fog ( főleg a havi 1 milliós megbízotti fizetése ), másnak aligha....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Janulusz, 2018.08.11 15:51

Részvét a családnak. Bocs, de én viszont nem voltam vevő a modorára.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html