Elhunyt a volt magyar miniszter

Nyolcvanhárom éves korában pénteken elhunyt Pozsgay Imre volt államminiszter, egyetemi tanár - közölte a család az MTI-vel.
Inforádió, MTI, 2016. március 25. péntek, 16:50
Fotó: Napi.hu

Pozsgay Imre 1933. november 26-án született Kónyban. Diplomáját 1957-ben szerezte a budapesti Lenin Intézet történelem-maxizmus-leninizmus tanári szakán. 1969-ben megkapta a filozófiai-szociológiai tudományok kandidátusa címet.

Egy évig az MSZMP KB agitációs és propaganda osztályán sajtó alosztályvezető, majd 1971-75 között a Társadalmi Szemle főszerkesztő-helyettese volt. 1976-80-ig kulturális, 1980-82-ig művelődési miniszterként dolgozott.

1982 júniusától 1988 júliusáig volt a Hazafias Népfront főtitkára. 1988. júniusban államminiszterként ismét a kormány tagja lett, ahol 1990. májusig dolgozott. 1991 óta a Kossuth Lajos Tudományegyetem egyetemi tanára volt.

Országgyűlési képviselő 1983-ban lett. 1950-56-ig az MDP, 1956-89 között az MSZMP, 1989 októberétől 1990 novemberéig az MSZP tagja.

1987. szeptemberben részt vett a lakiteleki találkozón.

1989. januárjában, a pártvezetők közül elsőként, az 1956-os forradalmat népfelkelésnek nevezte. 1989 augusztusában ott volt a soproni páneurópai pikniken, amelynek keretében több száz keletnémet jutott ki Nyugatra. A páneurópai pikniknek Habsburg Ottó mellett Pozsgay Imre volt a fővédnöke.

Pozsgay tavaly azt nyilatkozta az Indexnek, hogy kemény diktatúrának tartja a Kádár-rendszert, amelynek egyik vezetője volt. Már 1958-ban kiábrándult Kádárból, és csak azért lett miniszter és MSZMP KB-tag, mert szerinte a kirakatban a vonzó személyiségeknek is ott kellett lenniük.

2005-ben Orbán Viktor meghívta a Fidesz nemzeti konzultációs testületébe, majd 2010-ben részt vett az új alaptörvény megírásában.

2006-ban megkapta a Magyar Szabadság Napja Díjat, 2010-ben az emberi jogokért való erőszakmentes kiállást elismerő kitüntetést, a Hildebrandt-érmet, 2015-ben a Petőfi-emléklap a helytállásért kitüntetést vehette át. Ugyancsak 2015-ben Szent István-díjat kapott a Szent István Alapítványtól, az összmagyarság érdekében végzett kiemelkedő jelentőségű tevékenységéért.

Pozsgay Imre 2014 augusztusában, a páneurópai piknik 25. évfordulója alkalmából az MTI-nek adott interjújában azt hangsúlyozta, hogy a páneurópai piknik nélkül nem következett volna be az 1989. szeptemberi határnyitás.

Az 1989. augusztus 19-i eseményekre visszaemlékezve az akkori reformkommunista államminiszter felidézte, hogy a vasfüggönyt már 1988 októberében Európát kettéosztó, szégyenletes létesítménynek nevezte.

Pozsgay Imre szerint 1989 történelmi év, a fordulat esztendeje volt. Ezzel kapcsolatban emlékeztetett 1956 újraértékelésére, Nagy Imre újratemetésére. Utalt arra is, hogy a nemzetközi helyzet kedvezett ezeknek a kezdeményezéseknek. Kiemelte Mihail Gorbacsov szerepét, felidézve, hogy az egykori Szovjetunió akkori vezetője beleegyezett abba, hogy véget vet a hidegháborúnak.

1989 legfőbb tanulságának azt nevezte, hogy a diktatúrát meg lehet szüntetni a nép, a társadalom közreműködésével.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

megfigyelt, 2016.03.27 20:16

Nyugodjék békében. Az MSZP tagok közűl elsőnek nevezte nyilvánosan népfelkelésnek 1956-ot
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.03.26 13:24

@foldnyuzo:

Jól figyeltem, nagyon is.
Már elősre is láttam, mit mondasz, milyen alapállásból, nekem nem kell, hogy háromszor megismételd a mocskolódásodat.
Önmagadnak tartozol vele, most kiélheted ingerenciáidat...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

foldnyuzo, 2016.03.26 12:51

@Bulemia:
Nem figyeltél jól. a személyes véleményem mondtam, neked más gondolataid vannak. Akkor az SZDSZ a gyűlölet korbácsolója volt így tapasztaltam. Ezt igazolja az MDF szlogenje a "nyugodt erő". A négyigenes népszavazás értelme utólag is megkérdőjelezhető. Olyasmire szavaztattak, ami már nem volt kérdés. A Munkásőrség akkor már megszűnt, felszámolták.
A leggusztustalanabb húzása az SZDSZ-nek az, hogy összebútorozott azokkal akiket a legjobban szidalmazott 89-90-ben. Pozsgay lett volna az aki áruló lett?
Az SZDSZ árulta el a rendszerváltást 1994-ben. Sőt ők voltak akik elintézték, hogy az államelnök egy báb legyen. Ment a duma az ellensúlyokról, közben meg a legelső tisztségviselő jogai egyenlőek a nullával. Remekül működnek a demokráciák közvetlen elnökválasztási rendszerben is ezt te is jól tudod.
Csak ugye a "Szadesz" azt hitte hogy örökké üstökön ragadhatja az államelnököt, illetve megmondhatja, hogy ki lesz az.
Nem jött be. Elbuktak, mint ahogy Pozsgay is.
A különbség az, hogy Pozsgayt őszinte embernek tartottam, aki a hatalom tekintetében normálisan viselkedett. Nem úgy a Szadesz.
Ezek összeálltak a bukott rendszer örököseivel, még friss volt az élmény és nagyon felháborított akkor. De azóta rájottem jól volt ez így, mert eltűntek a süllyesztőben.
Pozgay emléke megmarad, de belőlük csak a megalkuvás emléke, és a rendszerváltás megcsúfolása.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Bulemia, 2016.03.26 10:09

@foldnyuzo:

A négyigenes szavazás örök sérelme Poszgaynak, mert nem lehetett MSZMP-s nagy emberből azonnal államelnök.

Ahogy látom, ez az ország számára kiváló fejlemény volt akkor.

Pető iván, ha akr, majd reagál rád. Én azt hiszem, nem fog - undorító mocskolódásod nem ér meg egyetlen szót sem.

Tőlem sem, te gyökér.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

isabella, 2016.03.25 23:35

A Johan Cruyff, az Óbudai Egyetem Rektora és Pozsgay Imre, a maguk módján mindnyájan világsztárok voltak. Most már három csillaggal több van az égen.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html