Elindult a demonstráció a CEU-ért

Tüntetést szervezett vasárnapra az Oktatási Szabadságot csoport, hogy kiálljon a Közép-európai Egyetem (CEU) mellett. A demonstrálók elindultak a budapesti Fővám térről a CEU felé - írja az InfoRádió.
Domokos Erika, 2017. április 2. vasárnap, 17:46
Fotó: Napi.hu

A felsőoktatási törvény tervezett módosítása közvetlenül 28 intézményt érint, de a szervezők véleménye szerint az kifejezetten a Közép-európai Egyetemet fenyegeti. A gyülekező 17 órakor a Budapesti Corvinus Egyetem előtt volt, onnan vonulnak az ELTE és a CEU felé, majd a Kossuth téren fejeződik be a menet várhatóan 19 órakor.

Helyszíni tudósítások szerint több ezer ember gyűlt össze, akik "Szabad ország, szabad egyetem" mondatot skandálják leginkább.

A CEU-t ellehetetlenítő törvénymódosító-javaslat ellen a világ neves tudományos szereplői, Nobe-díjasok, az MTA és annak bizottságai is tiltakoztak. A nemzetközi sajtó is kereszttűz alá vette a javaslatot, a német Die Welt ennek kapcsán arról ír, hogy 2010 óta drámai változás ment végbe Magyarországon, Orbán úgy tevékenykedik, mintha egyeduralkodó lenne, s a fiatal magyar demokráciából tekintélyuralom lett.

HOZZÁSZÓLÁSOK