BUX
39543

Elindultak a rég várt nyílászárócsere-pályázatok

Augusztus 15-től, hétfőtől nyújthatók be a lakossági energiatakarékossági pályázatok, amelyre új és használt ingatlanok is pályázhatnak. Az alig több mint másfél milliárd forintos keret azonban szakértők szerint hamar kimerülhet.

Leszák Tamás, 2011. augusztus 15. hétfő, 17:06

Augusztus 15-étől lehet pályázatot benyújtani energiahatékonysági felújításokra, energiatakarékos épületek építésére az Új Széchenyi Terv Zöld Beruházási Rendszer keretében. A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium 1,6 milliárd forint keretösszegben írta ki a Mi otthonunk felújítási és új otthon építési alprogramot, amelynek forrásait a nemzetközi szén-dioxid kvótaértékesítés bevételeiből biztosítják. A fejlesztési tárca július közepén jelentette be, a pályázat kiírását, amelyben a hagyományos építésű, 1992 előtt épült ingatlanok komplex - energiahatékonysági felújítást és megújuló energia felhasználást ösztönző - energetikai korszerűsítésére tulajdonosok és lakóközösségek nyújthatnak be pályázatot.

A támogatható tevékenységek közé tartozik többek közt a nyílászárók cseréje és beépítése, a homlokzatok, födémek hőszigetelése, illetve a hagyományos energiaforrással működtetett fűtési és használati melegvíz-rendszerek felújítása, átalakítása. Lakásonként legalább 50-60 százalékos energia-megtakarítást kell elérni a legfeljebb 3-5 millió forintos támogatás elnyeréséhez. A pályázati forrás a teljes beruházási érték 40-50 százalékát fedezheti. Az új építésű lakások támogatása azt célozza, hogy az épületek A vagy A+ kategóriás energetikai besorolást érjenek el. Ezen a kiíráson természetes személyek mellett építtető, gazdálkodó szervezetek juthatnak négyzetméterenként 40-60 ezer, lakóegységenként legfeljebb 4-6 millió forint pályázati forráshoz. A támogatható tevékenységek köre megegyezik a felújításokéval.

A támogatás mindkét esetben vissza nem térítendő és utófinanszírozású. A pályázatok augusztus 15-e és október 30-a között, illetve a keret kimerüléséig nyújthatók be. Amennyiben a pályázatra az eredetileg tervezetteket lényegesen meghaladó mennyiségben érkezik támogatási igény, és a rendelkezésre álló források nem elegendőek további pályázatok befogadásához, a fejlesztési minisztérium felfüggesztheti a támogatási konstrukciót.

A Napi Gazdaság Online-nak nyilatkozó szakmai szereplők korábban jó, de visszafogott lépésnek nevezték a lakossági energiahatékonysági pályázatok újraindítását. A keret véleményük szerint túlzottan alacsony, egyes vélemények szerint akár napok alatt  is kimerülhet majd (piaci szereplők szerint a keretösszeg 400-1500 lakás teljes energetikai rekonstrukciójára lehet elegendő). A fejlesztési tárca közleménye ugyanakkor hangsúlyozza, a legnagyobb energia-megtakarítás az épületszektorban érhető el, az átfogó épületenergetikai programokkal ugyanis mérsékelhető az ország energiafüggősége. A beruházások csökkentik az épületek energiafogyasztását, és így a lakók rezsiköltségeit. A kötelező előírásoknál energetikailag hatékonyabb építési eljárások ösztönzése emeli az ingatlanok forgalmi értékét, illetve építőipari munkahelyeket teremt. A pályázati felhívás, illetve az útmutató és mellékletei az Energiaközpont Nonprofit Kft. honlapjáról érhető el.

 

Támogatást kap a napenergia is
A fejlesztési minisztérium korábbi közleménye szerint szakértői egyeztetés alatt áll a napenergiát hasznosító, használati melegvíz előállítását biztosító berendezések beszerzését és beépítését támogató pályázati konstrukció is. A családi házak és legfeljebb 12 lakásos hagyományos építésű társasházak számára megnyitni tervezett kiírás az idei harmadik negyedévben jelenhet meg közel 3 milliárd forint keretösszeggel.