Elismerte a kormány, nem tudják megbüntetni Gyurcsányt

A kormány és a Fidesz részéről ma két olyan nyilatkozat is napvilágot látott, amellyel elismerik, hogy nem lehetséges visszamenőleges hatályú büntetőjogi törvényeket hozni.
NAPI, 2011. augusztus 9. kedd, 11:41
Fotó:

Nem voltak próbálkozások arra, hogy megbüntessék a volt miniszterelnököket - szögezi le a Financial Timesnek írott levelében Kovács Zoltán, kormányzati kommunikációért felelős államtitkár.

Az FT egy korábbi szerkesztőségi cikkében azt írta: a Fidesz abbéli eltökéltségének, hogy szétzúzza az ellenzéket, mindenekelőtt a szocialistákat, további bizonyítéka, hogy felelősségre akarja vonni a volt kormányfőket az államadósság növekedése miatt. A cikk - amely felidézi a médiatörvény megszületését is - kiemeli: a kétharmados többség kihasználásával Orbán Viktor viselkedése eléri azt a pontot, ahol már a demokráciát veszélyezteti.

Kovács válaszában hangsúlyozza: semmilyen büntetés nem lehetne visszamenőleges hatályú, mert ezt nem teszi lehetővé a magyar alkotmány.

Nem csak Kovács, hanem Szájer József, fideszes EP-képviselő is hasonlóan nyilatkozott. Szájer a Népszabadságnak azt mondta: alapvető elv, hogy a büntetőjog területén nincs visszamenőleges hatályú jogalkotás. A politikus szerint egyébként Szijjártó Péter sem gondol visszamenőleges hatályú büntetőjogi törvényalkotásra. Hozzátette ugyanakkor, léteznek olyan tényállások a Btk.-ban, amelyek az elmúlt évek alatt is hatályosak voltak, és nem csak büntetőjogi szankciók lehetnek.

 

Berlin Timosenko szabadon bocsátást követeli
A berlini kormány után a legtekintélyesebb német újságok is élesen elítélték a volt ukrán kormányfő, Julija Timosenko letartóztatását, illetve őrizetben tartását. A konzervatív Die Welt keddi vezércikkében úgy értékelte, hogy az európai értékeket megcsúfoló letartóztatás lecke Brüsszel számára is.
Angela Merkel kancellár a napokban aggodalmának adott hangot Timosenko letartóztatása miatt. A német kormány úgy ítélte meg: a politikailag vezérelt igazságszolgáltatás gyanúját kelti az a tény, hogy a volt miniszterelnök ellen hivatali visszaélés vádjával vizsgálatot indítottak.

Július 31-én egyhangúlag megszavazták az államadósságot vizsgáló albizottság jelentését a testület tagjai az albizottság ülésén. Az albizottság az Országgyűlés számvevőszéki és költségvetési, valamint az alkotmányügyi bizottságához fordul, hogy a 2002-2010 közötti jelentős államadósság-növekedés miatt a politikai felelősség mellett az akkori szocialista-szdsz-es kormányok jogi felelősségrevonási lehetőségét is megvizsgálja a két parlamenti bizottság.

 

Szijjártó Péter, az albizottság alelnöke a parlamenti testület ülésén kiemelte: a 2002-2010 közötti államadósság-növekedés okait vizsgáló albizottság munkája során bebizonyosodott, hogy az elmúlt nyolc év szocialista-szabaddemokrata kormányai politikai bűnt követtek el Magyarországgal szemben. Bebizonyosodott, hogy ezek a kormányok eladósították az országot elhibázott, rossz gazdaságpolitikai döntéseikkel, így az államadósság mértéke a korábbi GDP-arányos 53 százalékról 80 százalékra emelkedett 2010-re. Szijjártó szerint szükség van arra, hogy a parlament alkotmányügyi, valamint számvevőszéki és költségvetési bizottsága vizsgálja meg, hogy a jogszabályi környezet lehetőséget ad-e az államadósság növelése esetében a jogi felelősség megállapítására.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

obsi, 2013.02.21 15:06

A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

NagyPeter, 2011.08.09 21:04

@Zodiakus: Ha visszamenőlegesen törvénykezünk akkor a Fidesz is meg fogja szívni.

Amikor már nem lesz hatalmon ,Selmeczit ,Orbánt,Lázárt stb.. ki fogják végezni az általuk hozott törvények szerint.

Amúg az EU nem fogja engedni ,vagyis nem is engedte ,ezért ismeri be a kormány.

Demokráciában nincs visszemenőleges törvénykezés ,államosítás stb..

Lassan rosszabb lesz mint a a Rákosi rendszer ,pedig A Fidesz megveti a komcsikat.

De bebizonyosodott ,hogy nem esett messze az alma a fájától.

Lassan majd jönnek a 99.9% választási győzelmek :) mint ahogy 2 hete Észak óreában is volt .
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kozmix, 2011.08.09 20:53

@Zodiakus:
A Bulgárok már kitalálták egy módszert, hogy legalább az elsíbolt pénzeket vissza szerezzék!!! Vajon nálunk miért nem javasol hasonló törvényt senki,
lehet hogy minden politikusnak vaj van a fején, és összefonódnak a mutyik? A alábbi link alapján döntse el mindenki saját maga:
http://index.hu/gazdasag/vilag/2011/06/20/vagyonelkobzas_jon_bulgariaban/
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Zodiakus, 2011.08.09 20:28

Kérdezem.A visszamenőségi törvény meddig lett volna visszamenőleges?Öt évre,ötven évre,netán ötszáz évre.Ha lúd hagy legyen kövér elv alapján.A célját elérte,fél évig jó gumicsont volt,lehetett témával teleírni a lapokat.A tévé csatornák is napokig a témán voltak.Ha jól tévedek választási ígéret is volt.De erre legalább lehet mondani,mi akartuk,de az a süket Unió keresztül húzta a dolgot.
Tudom és érzem hogy a politikai felelősségtől több kéne,de hogy mi,azt nem tudom.Régebben ez egyszerűbb volt,mert ott volt a lámpavas.Ha érted ....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

NagyPeter, 2011.08.09 17:47

A tegnapi Ukrajnai EU és USA fellépés figyelmeztető volt Orbánnak.

Ott koholt vádakkal letartoztatták az ex miniszerlenöknőt.

Ha ez az EU egy tagállamába lett vona pl. nálunk akkor biztos ,hogy a válaszlépés ennél sokkal erőteljesebb.

De láss csodát nem egész 24 órával az Ukrajnai események után ,már a kormány is beismerte :)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html