Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

Egyágyas, saját kulccsal zárható szobák, rács nélküli ablakok, saját tévé, parkosított udvar, szökőkút, teniszpálya. Ez nem Svédország egyik börtönének leírása, hanem egy régóta működő kecskeméti büntetés-végrehajtási intézményé - kezdi cikkét a büntetés-végrehajtás táborfalvi intézményéről a portál, amely feleleveníti, hogy a hivatalos nevén Bács-Kiskun megyei Büntetés-végrehajtási Intézet II. objektuma már az 1990-es évek óta üzemel.

Kezdetben az igazságszolgáltatás, a hatóságok és a fegyveres testületek elítélt tagjait tartották itt fogva, később védett személyek privilégiuma volt, mostanra viszont a könnyített börtön népszerű lett a gazdasági bűncselekmények miatt elítélt vállalkozók, tehetős üzletemberek között. Sőt állítólag a politikusok rokonsága, közvetlen ismerősei is idekerülhetnek, ha le kell tölteniük büntetésüket.

A magyar börtönökkel szemben nincs zsúfoltság: az 59 körletből 56 kényelmes egyszemélyes szobának is beillene. A fennmaradó három szobát kétágyasra alakították ki. Sőt az elítéltek felügyelet nélkül mozoghatnak, akár dolgozni is bemehetnek a közeli településre (a 60 lakóból 15-en állnak munkaviszonyban Táborfalván). Ezért még fizetést is kapnak: a Ferroplast Kft-nél egy műanyag-feldolgozó és -fröccsöntő üzemben nettó 750 forintos óradíjat kapnak, amiből ugyan napi 500 forintot levonnak rabtartás címén, havi 23-25 ezer forint nettót tehetnek félre havonta az elítéltek. Az olcsó, szakképzett munkaerő pedig a társaságnak is jól jön a munkaerőhiányos kecskeméti térségben.

A 25 éves cég forgalma az elmúlt években meredeken emelkedett, megközelítette a milliárdos nagyságrendet, miközben az adózott eredmény 2015-2016-ban megközelítette az évi 100 milliót, de 2017-ben is 54 millió forint volt. A Ferroplast egyik tulajdonosa pedig Füzesiné Gajdácsi Magdolna az egyik szomszédos Bács-Kiskun megyei börtön igazgatójának felesége. Füzesi Viktor ezredes az Állampusztai Országos Büntetés-végrehajtási Intézetet vezeti.

Furcsa csavar, hogy a kecskeméti bv-intézet parancsnokának felesége viszont éppen az állampusztai börtönben működő gazdasági vállalkozásban kapott vezetői állást. Zachar Tibor felesége a lap információi szerint az Állampusztai Mezőgazdasági és Kereskedelmi Kft. tésztagyárának lett az üzemvezetője. A 2017-ben átadott tésztaüzem műszakonként közel egy tonna tarhonyát, csőtésztát, spagettit képes gyártani. Ez az üzem látja el az összes bv-intézetet száraztésztával - foglalja össze a különleges helyzetet a 24.hu, amely megkereste a Büntetés-végrehajtás Országos Parancsnokságát (BVOP), amely azt közölte, hogy nem tartják összeférhetetlennek, hogy egy magasrangú bv-s vezető felesége és annak családja profitál a fogvatartottak munkájából, mivel erről időben tájékoztatást adott a szabályoknak megfelelően, valamint amikor a börtönparancsnok a kecskeméti börtönben töltött be vezető beosztást, akkor szüneteltették a családtag szerződését.

A fegyencek foglalkoztatása nem új keletű ötlet: Pintér Sándor belügyminiszter egy miniszteri rendeletben vetette fel, hogy a rabokkal építtetik majd az új börtönöket.