Elítélték Hagyó Miklóst - első fokon

Hagyó Miklós egykori szocialista főpolgármester-helyettest két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte a Kecskeméti Törvényszék első fokon. A döntés négy évre felfüggesztették.
Index.hu, MTI, 2016. január 26. kedd, 09:10
Fotó: Napi.hu

Hagyó Miklóst két év felfüggesztett börtönbüntetésre ítélte első fokon a Kecskeméti Törvényszék kedd délelőtt. A volt szocialista főpolgármester-helyettes és 14 társa ellen folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés és más bűncselekmények vádjával indult eljárás 2012 óta tart, ez benne az első ítélet - írja az Index.

Hadnagy Ibolya bírói tanácsa a per tizenöt vádlottja közül hatot különböző időtartamú felfüggesztett börtönre ítélt, hárman pénzbüntetést kaptak, hat embert pedig felmentett. A bíróság a BKV-nak okozott kár ellenértékeként a felfüggesztett szabadságvesztésre ítélt vádlottakat különböző összegű kártérítésre is kötelezte. Az ítélet indoklása várhatóan egész nap tartani fog, utána nyilatkozhatnak majd a vádlottak és az ügyész arról, hogy tudomásul veszik az ítéletet vagy fellebbeznek ellene.

Az Index összeszedte az ügy főbb eseményeit:

  • Hagyó Miklós 2002-ben az MSZP színeiben lett országgyűlési képviselő, 2006-tól Demszky Gábor SZDSZ-es főpolgármester helyettese.
  • 2009. augusztusában a főpolgármester-helyettes körül több botrány is robbant. Az elsőben azzal vádolták, hogy élettársával okirat-hamisítást követtek el: Hagyó és ügyvédje meghatalmazást hamisított az élettársának, hogy peres ügyében képviselje. Így a bíróságon élhetett volna azzal a jogával, hogy a családtagok nem kötelezhetők egymás elleni terhelő vallomásra. Ebben az ügyben 2012 januárjában a bíróság felmentette.
  • A másik ügy: a Központi Nyomozó Főügyészség folytatólagosan, bűnszervezetben elkövetett, különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntette és más bűncselekmények miatt emelt vádat Hagyó és több feltételezett társa ellen. A vád szerint a politikus fals megbízási szerződésekkel, túlárazott közbeszerzési eljárásokkal offshore-hátterű cégeken keresztül sikkasztott el közel 1,5 milliárd forintot.
  • 2010. május 12-én előállították, 26-án, az új parlament megalakulásakor Hagyót őrizetbe vették. Az MSZP nem jelölte a választásokon, ezért nem is szerezhetett új mandátumot. A mentelmi joga ezzel lejárt, és a rendőrség előállíthatta.
  • 2010. márciusában Balogh Zsolt, a BKV korábbi megbízott vezérigazgatója a Magyar Nemzetnek adott interjújában azt mondta, hogy egyszer 15 millió forint kenőpénzt kellett Hagyónak átadnia egy nokiás dobozban. Ez lett az ügy emblematikus eleme.
  • A rendőrség 2011 februárjában házi őrizet alá helyezte, innen 2011 júniusában függesztették fel. Azóta szabadlábon védekezik.
  • Az ügyet az Országos Bírósági Hivatal (OBH) elnöke a Kecskeméti Törvényszéknek delegálta, ahol 2012. június 13-án kezdték meg a bizonyítási eljárást.
  • Az ügyáthelyezést Hagyó és ügyvédje megtámadta, az erről szóló törvényt 2013-ban az Alkotmánybíróság is vizsgálta. A jogszabályt már 2013 őszén hatályon kívül helyezték, de az AB is megállapította, hogy alkotmányellenes volt. Ezzel ez év decemberében az ügy átkerült a Fővárosi Törvényszékhez. Az ügy emiatt gyakorlatilag újrakezdődött. A vallomásokat nem vették fel újra, ezeket öt napon keresztül ismertették a bíróságon.
  • Az ügyben sorra léptek vissza a vád tanúi, a legmegdöbbentőbb az volt, amikor tavaly márciusban a Nokia-dobozos sztorival előhozakodó Balogh visszavonta a vallomását.
  • Akkori kijelentését azzal indokolta, hogy "nem akart börtönbe kerülni, mint a többi vádlott." Baloghot negyedrendű vádlottként idézte be a Törvényszék.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Bulemia, 2016.01.26 22:02

@Daniel Dakota:

"A tárgyaláson levetítették azt a 4 óra 23 perces videofelvételt, amelyet 2010. szeptember 14-én vettek fel, Hagyó Miklós és Balogh Zsolt szembesítésén. A felvételen Balogh Zsolt több alkalommal, határozottan mondta Hagyó Miklós szemébe, hogy a főpolgármester-helyettes arra utasította, évente 15 millió forintot adjon át neki. Azt is mondta, hogy a kétszer 15 millió forintot eljuttatta Hagyó Miklósnak, másodszor egy nokiás dobozban adta át személyesen.

Hagyó Miklós a felvételen tagadta Balogh Zsolt állításait.

A szembesítésről készült felvétel levetítése után Balogh Zsolt azzal indokolta a vallomás visszavonását, hogy akkor ezért tett súlyosan terhelő vallomást Hagyó Miklósra, hogy "ne tartóztassák le, mint a többieket". Balogh Zsolt az eljárás kezdete óta szabadlábon védekezik, letartóztatását nem kezdeményezte az ügyészség."

http://nepszava.hu/cikk/1050976-hagyo-per-bukott-a-sulyosan-terhelo-vad

De ellenőrizheted más forrásból is.

Tehát mikor is nyomta a Hagyónokia szöveget?

2010. szeptember 14-én?

Nos, melyik kormány volt akkor hatalmon és hogy hívták a főügyészt?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Daniel Dakota, 2016.01.26 15:31

@Abbe: Érdekes ellentmondás, hogy az egyik percben azt írod, hogy várjuk meg a jogerős ítéletet, a másikban pedig azt, hogy Strassbourgba kell menni - aminek előfeltétele a jogerős ítélet, és hogy Hagyót mindenképpen el fogják ítélni. Talán egyszerűbb lenne bevallani, hogy szerinted is bűnös a Hagyó. :)

Emellett, Strassbourg nem fogja felülbírálni a magyar ítéletet, mert az nem fealdata. Csak azt fogja nézni, hogy az eljárás során megsértették-e Hagyó emberi jogait, az ítélet érdemét nem fogja vizsgálni az EJEB. Szóval erre ne nagyon építs.

Az ügyészség pedig ejtette a hamis vádat, amikor kiderült, hogy az hamis.
Mielőtt pedig nagyon belemennél az ügyésszég ostorozásába, jelentsük ki, hogy Balogh az álíltólagos megfélemlítést a Bajnai-kormány idején szenvedte el, amikor is nem Polt Péter volt a legfőbb ügyész. :P

Szóval ne nagyon ámítsd magadat ezzel. :P
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Abbe, 2016.01.26 14:36

@Daniel Dakota: Várjuk ,eg, hogy mi lesz a jogerős ítélet ebben az ügyben....

Ami a kicsinyességet illeti: Mennyi pénzt szereztek vissza a "pofátlan végkielégítésekből", mert innen indult az ügylet.
Miként abban is biztos voltam, hogy amint minden állami nagy cég vezetője a csuti hű vazallusa lesz, újra lehet 2 milla felett keresni, függetlenül attól, hogy a kiváló delikvens által irányított cég veszteséges. irányít..

Hagyót mindenképpen el fogják ítélni. Ugyan is felmentés esetén őrületes összeget kell kipengetni a számára.
Lehet, hogy ez az ügy is Strasbourgban fejeződik be....

Feljebb ezt írod: " Nem az ügyészség hibája, hogy ez a komcsi hamisan vádaskodott."
Szerinted ki a búbánat köteles a törvényesség felett őrködni?
Erre a megfélemlítéssel kicsikart vallomásra alapozták a vád jelentős részét!
Kinek a felelőssége, hogy hitelt adott a nyomozó által leírtaknak?
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Daniel Dakota, 2016.01.26 14:24

@coni: Nem tudhatta "mindenki", hogy nicsen nokiás doboz, mikor az msző-s Balogh azt állította. Nem az ügyészség hibája, hogy ez a komcsi hamisan vádaskodott.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Daniel Dakota, 2016.01.26 14:22

@palm: Azért nem kívánok Neked egy hat éves monstre büntetőpert, aminek még mindig nincs vége... Közben volt előzetes, házi őrizet, hidd el, az sem piskóta.
És hát kimondták, hogy bűnös: vesztegetett és hűtlenül kezelt.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html