A sikeres embertől nem szégyen tanulni! - ez lehetne a mottója a kormány legfrissebb "beiskolázási programjának". A kabinet ugyanis száz vezető tisztségviselőjét - államtitkárokat, helyettes államtitkárokat és kiemelt minisztériumi tisztségviselőket - "íratott" be egy speciális péntek-szombati továbbképző kurzusra. Az egyesült államokbeli Singularity University Budapesten tartja első, európai csúcstalálkozóját, s ennek szatellit rendezvénye lesz a magyar "hivatalnok akadémia", amelyet a különleges képzési módszeréről világszerte ismert intézmény csúcsvezetői tartanak a magyarok kérésére. (Az esemény jelentőségét jól mutatja, hogy a zártkörű megnyitót Narvarics Tibor, miniszter tartotta.)

A Singularity University első európai csúcstalálkozójára az újonnan átadott Zeneakadémián kerül sor - ide várnak mintegy nyolcszáz résztvevőt a világ minden tájáról.  Köztük lesz több, mint félszáz magyar is - annak ellenére, hogy a részvételi díj 600 ezer forint. A kaliforniai Szilícium völgyben működő speciális egyetem tanárai, előadói azért különlegesek, mert a világ legsikeresebb cégeinek alapítói és vezetői, akik az ottani és kihelyezett tanfolyamokon gyakorlati "útmutatót vagy receptet" adnak a sikerhez.

Fizet a magyar állam a képzésért

Szinte a teljes állami felsővezetői kar részt vesz a ma nyíló Singularity University képzési panelljében- erősítette meg Csepreghy Nándor. A fejlesztéspolitikáért felelős államtitkár a Napi.hu kérdésére elmondta, hogy a 100 résztvevő - miniszterek, államtitkárok, helyettes államtitkárok, miniszteri biztosok, az NFÜ felsővezetői stb. - speciális képzést kapnak majd a kétnapos programban. A tréningben elsősorban azok vesznek részt, akik a 2014-20 közötti Európa Uniós fejlesztéseket készítik elő, s annak megvalósításában is vélhetően szerepet játszhatnak majd. A programért 150 ezer dollárt (mintegy 33 millió forint) fizet majd az állam az egyetemnek. Csepreghy Nándor elmondta azt is, hogy ilyen típusú és tartalmú képzéseket eddig Izrael és Uruguay állama, az USA védelmi minisztériuma és Buenos Aires városa rendelt meg a szervezőktől. A több munkacsoportban zajló képzés felöleli az informatika, az energetika és a technológiai fejlődés témaköreit, hiszen ezekben a közeli jövőben olyan drasztikus változások várhatóak, amelyek alapvetően meghatározzák a világ gazdasági és társadalmi fejlődését.

Az egyetem speciális kormányzati kurzusait már eddig is jónéhány ország vette igénybe így a mostani magyar speciális kurzus nem egyedülálló az intézmény életében.

Értesüléseink szerint az európai csúcstalálkozó és a magyar hivatalnokok továbbképzés egyidőben, de külön termekben folyik majd egymással párhuzamosan.

A gazdaság, tudomány és technika nagy kérdéseivel foglalkozó világtalálkozó a borsos belépődíjak ellenére is népszerű. Ennek oka részint az, hogy évente csak néhány alkalommal lépnek ki az USA területéről, másrészt az ottani kurzusok is igen drágák. (Egyhetes képzés a Szilícium völgyben 12 ezer dollárba kerül.)  A budapesti konferencián részt vesz például az egyik egyetemalapító Ray Kurzweil, a Google egyik igazgatója és Rob Nail, aki a Velocity 11-et vitte sikerre.Előadást tart Salim Ismail a Yahoo alelnöke és Brad Templeton, a robot automobil kifejlesztője is.