A Központi Nyomozó Főügyészség február 13-ig tartó határidővel nyomoz, mert a kormány még decemberben ismeretlen tettes ellen feljelentést tett a nemzeti konzultáció hitelességét rontó megnyilvánulások, illetve becsület csorbítására alkalmas hamis felvételek készítése és nyilvánosságra hozatala miatt. Az ügy kiváltója, hogy Hadházy Ákos és Szél Bernadett, az LMP két vezető politikusa személyesen ment el megnézni azt a három helyszínt, ahol a kormány által kiküldött íveket gyűjtik.

Hadházy még novemberben állította azt, hogy kilencvenkilenc százalékig biztos benne, hogy "kamu" a kormány által akkor bemondott szám, és nem éri el az 1,7 milliót a visszaküldött ívek száma. Ezt a helyszínen látott üres dobozokra, tárolókra alapozva mondta, ő maga 900 ezerre becsülte a tényleges számot. Azért nem tudott ennél pontosabbat mondani, mert állítása szerint a helyszíneken semmilyen nyilvántartást nem vezettek a mennyiségről.

Miután a kormány valótlannak nevezte a kijelentéseit, a betekintést követően Hadházy egy olyan hangfelvételt is nyilvánosságra hozott, amelyből az derült ki: a helyszínen jelen lévő egyik ügyintéző szerint november 13-ig legfeljebb 400 ezer ív érkezett be. Pedig a konzultációt szervező Miniszterelnöki Kabinetiroda államtitkára november 14-én már egymillió ívről beszélt - írja a Magyar Nemzet.

Az LMP-s politikust ezután is hazugnak nevezte a kormány. A részvételi adatokat pedig azzal próbálták alátámasztani, hogy nyilvánosságra hozták a Budapesti Közjegyzői Kamara elnöke által december 7-én hitelesített ténytanúsító jegyzőkönyvet, mely szerint december 6-ig összesen 2 171 500 konzultációs válaszküldemény érkezett, valamint 178 491 internetes kitöltés történt - utóbbit azért kritizálták sokan, mert akárhányszor, személyi adatok hitelesítése nélkül is ki lehetett tölteni.

Most Hadházy a lapnak azt mondta, hogy örülne, ha a nyomozás miatt felfüggesztenék a mentelmi jogát, mert egy esetleges tárgyaláson így "be lehetne kérni azokat a postai nyilvántartásokat, amelyeket számtalan kérelme ellenére nem hajlandók kiadni."

A nyitókép forrása: kormany.hu.