Eljött a járulékcsökkentés ideje?

Itt az idő és a lehetőség a munkaadói és a munkavállalói járulék csökkentésére Magyarországon - mondta Zsiday Viktor a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában.
portfolio.hu, 2016. július 28. csütörtök, 20:40
Fotó: Reuters

A befektetési szakember szerint a végbement szja-csökkentés önmagában nem elég, a járulékcsökkentés viszont javítaná a versenyképességet és megoldaná a béremelési problémát, ráadásul most a költségvetés helyzete is megengedné. Túl magasak ma Magyarországon a munkára rakódó terhek, hiszen nagyjából 2 forintba kerül ma a munkaadónak, hogy munkavállalója 1 forintot kézhez kapjon - mutatott rá. Ez a kelet-európai országokban reálisan 1,7, nálunk pedig 1,5 volna reális, amivel elméletileg 2000 milliárd forint tűnne el a költségvetésből.

A terhek csökkenéséből fakadó fehérítő hatás révén azonban nem csökkenne ennyivel az állami bevétel, és magán is sokat spórolhatna az állam, amely jelenleg rengeteget költ saját és az állami vállalatok működtetésére.

Zsiday szerint fontos lenne továbbá az üzleti infrastruktúra fejlesztése és a szerződések betartása is a bíróságok lassú munkája és a végrehajtási mutyik miatt,
továbbá súlyosnak látja a "100 éve kitalált" oktatási rendszerünk helyzetét és a mélyszegénység problémáját is.

HOZZÁSZÓLÁSOK