BUX
37350

Elképesztő állapotok a józsefvárosi piacon - mutatjuk a képeket!

Befejezték a rendőrök a budapesti Kőbányai úti józsefvárosi piac területének átvizsgálását hétfőn, illetéktelen személyt nem találtak.

Inforádió, MTI, 2014. június 16. hétfő, 10:54

Schmidt Zoltán önálló bírósági végrehajtó újságíróknak elmondta, hogy a területet lezárják, leltározzák, jegyzőkönyvet vesznek fel és 30 napra felelős őrzésre a MÁV Zrt.-nek átadják. Mintegy 80 rendőr és Schmidt Zoltán közreműködésével hétfőn reggel kezdődött meg a józsefvárosi piac területének visszaszolgáltatása a MÁV-nak.

A viszonylag nagy rendőri erőt az indokolta, hogy ha illetéktelen személyeket találnak a területen, akkor őket onnan eltávolítsák. A piacon az épített elárusító helyek berendezéseit korábban szétszedték, nem egynél a bódék közé dobták. Rengeteg volt az üvegcserép és a vasmaradvány, továbbá a terület szélén felhalmozott konténer.

Máthé Zoltán/MTI
Van másik
A Kőbányai út másik oldalán, az egykori Ganz-MÁVAG 43 hektáros (!) ipartelepén, melynek jelentős részét az elmúlt másfél évtizedben szintén birtokba vették a távol-keleti kereskedők, zavartalanul üzemel a piac, a Négy Tigris kirámolása után is - hívja fel a figyelmet a Valasz.hu.

Az átadás a Józsefvárosi pályaudvar felőli bejáratnál kezdődött és a Kőbánya felőli végén fejeződött be. Körülbelül félúton kapcsolódott be az eljárásba Bálint György, a piacot bérlő Komondor Kft. ügyvezetője. Azt kérte a végrehajtótól, hogy a cége kapjon még két hetet a teljes kiürítésre, és akkor nem az adófizetők pénzén kell az eredeti állapotot helyreállítani. Schmidt Zoltán közölte az ügyvezetővel, hogy ebben ő nem illetékes, az esetleges haladék a MÁV ügye.

Máthé Zoltán/MTI

A bejárás végén Korsós Boglárka, a MÁV Zrt. vagyonkezelési és gazdálkodási igazgatója a sajtónak elmondta, hogy tulajdonosi utasításra a MÁV a múlt év november 21-én mondta fel a bérleti szerződést a Komondor Kft.-vel. A cégnek 150 napja volt a kiürítésre, amelyet nem tartott be, arra hivatkozva, hogy a felmondás érvénytelenítésére pert indított. A bíróság azonban a per folyamán úgy döntött, hogy az nem akadálya a végrehajtásnak, vagyis a terület MÁV részére történő átadásának.

Máthé Zoltán/MTI

A Komondor Kft. azonban csak akkor kezdte kiüríteni a területet, amikor a végrehajtó is felszólította. Ezért haladékról szó sem lehet - tette hozzá Korsós Boglárka, kiemelve azt, hogy a bérlő mintegy negyedmilliárd forint bérleti díjjal és közüzemi költséggel tartozik a MÁV-nak. Bálint György továbbra sem érti a felmondás okát, amikor a cége évi félmilliárd forint bérleti díjat fizetett, és ellenőrzött feltételeket biztosított a kereskedőknek, akik most a Kőbányai út túloldalára, a volt Ganz gyár területére költöztek. Számítása szerint 8-9 ezer ember megélhetését biztosította a piac. A kiürítés pedig azért tartott sokáig, mivel 8-9 nemzetiségből való rengeteg bérlővel kellett megállapodniuk.

Máthé Zoltán/MTI

A bejárás végén a területet lezárják, a végrehajtó jegyzőkönyvet vesz fel és átadja a területet a tulajdonosnak. Ezt követően a terület 30 napra a MÁV felelős őrzésébe kerül. Ez alatt leltárt vesznek fel, majd - a volt bérlő költségére - befejezik a bontást. Ezt követi a birtokába jutott ingóságok értékesítése.

További fotók a helyszínről a Penzcentrum.hu tudósításában