Elképesztő, ami a készpénzzel a történik

Áprilisban egy hónap alatt 100 milliárd forinttal nőtt a forgalomban lévő készpénz állománya. Ilyen mértékű emelkedésre rég nem volt példa.
Szász Péter, 2017. május 16. kedd, 18:40
Fotó: Napi.hu

Április végén 4710,3 milliárd forint készpénz volt forgalomban itthon, amely az előző hónaphoz képest közel 100 milliárdos emelkedés - derül ki a Magyar Nemzeti Bank mérlegéből.

Éves összevetésben nézve az emelkedés 9,8 százalékos, illetve 421 milliárdos, amely azt jelenti, hogy újra gyorsulni kezdett a növekedés üteme, bár a 2016 előtti 15-16 százalékoktól még messze vagyunk.

Az elmúlt hónapok megugrásában vélhetően szerepet játszik a bankjegyek megújulása is, amellett, hogy a banki szolgáltatásokat sokan drágállják, a pénzkivétel 150 ezer forintig még mindig ingyenes és persze az embereknek is egyre több pénzük van.

Forrás: MNB, Napi.hu-gyűjtés

A hatalmas mennyiségű pénz gyártására, az állomány fenntartására igen sokat költ az MNB, tavaly 13,7 milliárd volt a cech.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

laci_52, 2017.05.17 00:31

"a banki szolgáltatásokat sokan drágállják"

Itt van a kutya elásva! Meg ott, hogy a bankok(különösen a devizahitelezés idején) úgy viselkedtek, hogy szinte mindenki megutálta őket és aki csak tudja, elkerüli a velük való kapcsolatot. Akkor pedig marad a készpénz...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.05.16 19:11

majd rajonnek, hogy az adok nem segitik az atallast...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html