A burgonya 50 százalékkal drágult februárban éves bázison, ennél magasabb számra legutóbb 2013 szeptemberében volt példa, amikor 60,5 százalékkal kellett többet fizetni ezért az alapvető élelmiszerért - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss adataiból.

Az egyes termékekre lebontott listából kiderül, hogy 1 kilogramm késői burgonyáért 205 forintot kellett fizetni most februárban, szemben a januári 196, és az egy évvel korábbi 141 forinttal. Azok közül a termékek közül, amelyeket a KSH külön figyel, csak a vöröshagyma (45,4 százalék) és a fejes káposzta (55,4 százalék) drágult nagyobb mértékben éves összevetésben.

Visszatérve a termék- és szolgáltatáscsoportok szerinti bontásra, februárban a cukor foglalta el a drágulási lista második helyét 17,5 százalékkal, majd a friss zöldség (16,3 százalék) és a friss hazai és déligyümölcs (15,9) folytatta a sort. Az élelmiszerek összesen 1,3 százalékkal voltak drágábbak, mint tavaly februárban, amely az elmúlt hónapokhoz képest kedvezőbb szám.

Forrás: KSH, Napi.hu-gyűjtés

Tanulni és disznót enni olcsóbb

Az ármérséklődés rekordere a korábbi hónapokhoz hasonlóan a tankönyv volt (-18,3 százalék), amelyet az áfacsökkentett sertéshús követett -17,5 százalékkal. Ez még a januárinál (-17,2 százalék) is kedvezőbb adat, amely arra enged következtetni, hogy a boltok februárban sem kezdték el jobban "benyelni" az áfacsökkentést.

Újra nagyot csökkent az üzemanyagok ára

Az alacsony olajár hatása érződött a hazai kutakon is, ugyanis az üzemanyagok 11,2 százalékkal voltak olcsóbbak, mint egy évvel korábban. A benzinért 310, a gázolajért pedig 300 forintot kellett átlagosan fizetni.

Örülhetnek a dohányosok

Bár sovány vigasz a dohányosok számára, de a dohánytermékek ára 4,7 százalékkal drágult éves bázison, amely azt jelenti, hogy megfordult a hónapok óta tartó gyorsuló trend. Januárban még 5 százalékos volt a drágulás üteme. Januárhoz képest ugyanakkor 0,2 százalékkal magasabb árakkal lehet találkozni a trafikokban. A cigaretta drágulása ellenére egyre inkább úgy tűnik, hogy az emberek a legális források felé fordulnak. A legutóbbi NAV-adatokból ugyanis azt derül ki, hogy tavaly több mint 6 százalékkal nőtt a trafikokba kiszállított cigaretta mennyisége.