"Ha valaki felmegy az autópályára például az Egér útnál, és nem olvassa a rendeletet, amely azt állítja, hogy az Egér úttól fizetős az M1-M7-es autópálya közös kifelé vezető szakasza, az azt fogja tapasztalni, hogy nincs kitéve sem az, hogy matricavásárlási kötelezettség van, sem az, hogy autópályára hajt fel - magyarázta a polgármester. Hozzátette: "ugyanez a helyzet az "Osztyapenkó" felől is - ahol az új csomópontot építik -, ha az autós kifelé halad, akkor sem fog figyelmeztetéssel találkozni, csak akkor amikor az autópályát már nem tudja elhagyni, Budaörs határában".

Wittinghoff Tamás kijelentette: "ez a helyzet elképesztő". Budaörs polgármestere szerint nagyon nehéz erre a szituációra a megfelelő szót megtalálni, de mint fogalmazott, "egész biztosan nem stimmel az, hogy valakit esetleg megbüntetnek ezen a szakaszon - például külföldieket, akik nem ismeri a megyehatárokat, vagy nincsenek tisztában azzal, hogy rendeletek mit mondanak - ha jön az Egér úton a Tétényi út vagy a Fehérvári út felől, felhajt az autópályára és semmi nem figyelmezteti arra, hogy matricát kell venni."

Ugyanakkor a polgármester úgy véli, mivel ez a szakasz még Budapest közigazgatási határán belül van, nem is lehetne matricavásárlásra kötelezni az autósokat. Az elnevezés autópálya bevezető szakasz, és ez semmiben nem más, mint a Budaörsöt kettészelő autópálya bevezető szakasz. Vagyis a helyzet jogellenes, diszkriminatív, csak politikai okokkal magyarázható.

"Én nagyon kedvelem helyettes államtitkár urat, amikor legutóbb nálam járt felvetettem a problémát Fónagy Jánosnak, aki hozzájárult, hogy az ügyet közzétegyük - neki nincs ebben mozgástere - legközelebb ezzel a kérdéssel akkor tud foglalkozni a kormányzat, amikor a dugódíj kapcsán áttekintik a helyzetet" - árulta el Wittinghoff Tamás, de úgy véli, "ennek az ügynek semmi köze nincs a dugódíjhoz, a problémát önmagában kellene kezelni.

A Nemzeti Fejlesztési Minisztérium közleményében arról ír, hogy az M7-es autópálya az Egér úti csomópont után indul. Addig a 700-as számú főút gyorsforgalmi útként üzemel. A tárca szerint a polgármester állítása nem felel meg a valóságnak, mert a kérdéses szakaszról a városhatáron kívül, még a díjköteles szakasz kezdete előtt, éppen az Egér úti csomópontban biztonságosan le lehet térni. Pótdíjfizetési kötelezettség sem keletkezhet, hiszen az autós nem használt díjköteles szakaszt - tette hozzá a minisztérium közleménye.

Úgy vélik: Wittinghoff Tamás összekeveri a lakott terület vége táblát a közigazgatási határt jelző (zöld) táblával.

A polgármester szerint márpedig a Budapest-Pest megyei határ utáni első lehajtó a budaörsi, idáig kéne ingyenessé tenni az autópályát.