Elképesztő, hogy mi lett a rezsicsökkentés eredménye

A szabadpiacon zuhannak az árak, ám az előnyt a kormány nem osztja meg a lakossággal. Az ipar drágán kapja a gázt, jól leginkább az állami nagykereskedő járt - értékel a Népszava.
K. Kiss Gergely, 2017. augusztus 31. csütörtök, 13:32
Fotó: Napi.hu

Idén tovább csökkentek a nemzetközi és ezzel együtt az orosz gázárak, így továbbra is lenne mozgástér hazai lakossági rezsicsökkentésre - magyarázta a lapnak Beöthy Ákos, a Budapesti Corvinus Egyetemen működő Regionális Energiagazdasági Kutatóközpont (REKK) munkatársa. A Magyarországon is viszonyítási pontnak tekintett holland tőzsdei gázárak csak január óta mintegy negyedükkel estek tovább.

A különböző statisztikai becslések nyomán az elvileg nem nyilvános orosz gázárunk ettől némi hullámzást mutatva eltérhetett ugyan, de a csökkenés ott is egyértelmű. Mivel a kormány a hazai lakossági gázárakat 2014 novembere óta nem mérsékelte tovább, a különbözet értelemszerűen jórészt a hazai energiaiparban marad. A szakértő szerint a többletbevétel a hazai szabályozókból következően leginkább az állami MVM gáznagykereskedő leányvállalatát, a Magyar Földgáz-kereskedőt (MFGK) gazdagíthatja. Ez a többlethaszon 2014 óta folyamatosan gyűlik az állami társaságnál. Igaz, a szabályozás szerint ezt a többletbevételt előbb-utóbb figyelembe kell venni a lakossági tarifák megállapításánál.

A kiadott árrendeletekből az is kiszámítható, hogy a bent rekedt összegekből többletbevételhez jutnak a többnyire külföldi kézben maradt gázvezeték-üzemeltetők is. Nekik szükségük is lehet ezekre a forrásokra, mert a 2013-2014-es rezsicsökkentés e körtől szintén jelentős összegeket vont el. Olyannyira, hogy tavalyi tevékenységük jellemzően veszteségbe csúszott.

A lapnak nyilatkozó Tóth Bertalan MSZP-frakcióvezető szerint ezek után kérdés, szükséges volt-e feltétlenül állami tulajdonba venni a lakossági gáz értékesítési láncában is részt vevő nagykereskedőt, miközben azóta a lakossági tarifák látványosan nem követik a nemzetközi árzuhanást. Emellett azt, hogy a hazai ipar gázárai a térségben a legmagasabbak közé tartoznak, összefüggésbe hozza azzal, hogy a magyar kormány az olcsó gázvásárlás lehetőségét 2011 és 2015 között csak egyes "kiválasztottaknak" (így az MFGK-nak és a MET-csoportnak) biztosította.

 

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

gyurta, 2017.09.03 11:46

Az átverés fideszes tulajdonság. Érthető is lenne mert minden párt népszerű akar lenni. Viszont van egy határ, ez a rezsicsökkentéses játék egy orbitális gazemberség.
Istent játszik a Fidesz. Mondá Orbán az egybe gyűlteknek, legyen olcsóbb a gáz és lőn.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

tegnaputan, 2017.09.03 11:41

A cikk alaphazugsága az, hogy a világpiacon csökkenő gázárak miatt olcsóbb lenne a lakosságnak a gáz, mint pl.a cikkben nevesített Hollandiában. Természetesen ez nem igaz. A magyarországi 3,35 eurócent/kWh ár a második legolcsóbb az EU-ban. Csupán arról van szó, hogy a szolgáltatók extraprofitját itt korábban csökkentették, míg máshol nem az extraprofit csökkentése, hanem a gáz világpiaci árának csökkenése okozza a magyarországi áraknál még mindig drágább, de csökkenő gázárakat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

krislaci, 2017.09.03 11:11

Mekkora melldöngetés volt az ún. "rezsicsökkentés".
Csakhogy, évekkel ezelőtt a kőolaj világpiaci ára a felénél is kevesebbre csökkent. És persze, a képletszerűen hozzákapcsolt gázár is, ami így jóval kisebb lett, mint a hazai nagykerár, tehát rezsicsökkentés ide, vagy oda, a magyar fogyasztó többet fizetett a földgáz köbméteréért, mint a legtöbb, nálunk jómódúbb ország gázfogyasztója.
Ennek láttán az Orbán kormány legalább a világpiaci szintre csökkentette a gázárat? Egy fenét! Állítólag valamilyen alapban gyűjtik a lakosság túlfizetését (nem az ún. rezsicsökkentését, ami nem létezik), és ebből csinálnak valami nagyon jót, pl. egy jó kis Soros elleni plakátkampányt.
Legyünk őszinték: hány és hány, különféle árakba (pl. üzemanyag) beépített olyan árnövelö összeggel találkoztunk, amit valamilyen közösségi jót szolgáló alapba gyűjtöttek (pl. útalap).
Emlékszik valaki olyanra, hogy ezeket - akárcsak egyszer, kétszer is - az eredetileg meghírdetett célra használták volna fel? Nem igen, ezek sorra eltüntek a Fidesz feneketlen zsebében!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

atombandi, 2017.09.01 14:44

@Darabont1453:
ki kell plaktoltatni simicskaval, egy atlagos joe rezsicsokkentessel es anelkul fizetendo dijat. egybol kiderulne, hogy csak par honapig volt pozitiv hatasa a rezsicsokinek, azota vastagon rafizetes. az 50 milliardos luxusprofit azert mar ego, csaladonkent (3,7 millio haztartas) csak tavaly, atlagosan 13.500 forint aremelkedest okozott a rezsicsoki.mivel 2014-ben tortek le az arak, azert lassan eleg kezelfoghato osszeg lesz ez, az mszp anno 18.000 forint azonnali nyugdij igerettel is valasztast nyert...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

Darabont1453, 2017.08.31 22:04

Nem baj...A sok féleszű még mindig elhiszi a rezsicsökkéntest. Kiáll rezsiszilárd és beleröfög a mikrofonba
" rezsicsökkentés röf-röf-röf "...
Az nem számít, hogy a világpiaci ár jóval nagyobb mértékben esett mint, amennyit feltüntetnek a számlákon rezsicsökkentés címen gáz, kőolaj és villany tekintetében is. Semmi gond, a valóság nem számít.
Megkajálja a sok félművelt, félanalfabéta szappanoperán szellemileg vegetáló "polgár ". Sajnos elég sokan vannak hozzá, hogy ezt a tolvaj bandát hatalmon tartsák, mert politikailag ők a leginkább aktívak.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html