Elképesztő összegeket szedhetne be a kormány

Jó úton halad a kormány a fordított áfafizetéssel az agráriumban, de az ellenőrzési rendszereken finomítani kell, ugyanis az ágazat egyes részeiben 70 százalékos is lehet a feketézés aránya. A szakértő szerint akár ezermilliárd forint is lehet az elcsalt áfa.
Kiss Melinda, 2011. szeptember 16. péntek, 11:16
Fotó: Napi.hu

A Napi Gazdaság pénteki számának cikke

Jó irányba mutat a fordított áfafizetés bevezetése a mezőgazdaságban, ám csak a legprimitívebb áfacsalási módszer ellen hatásos, ezért további, hatását erősítő intézkedésekre lenne szükség ahhoz, hogy a költségvetés hozzájusson a jog szerint járó minden áfabevételhez − mondta a Napi Gazdaságnak Raskó György agrárközgazdász.

Ezermilliárdot is lehetne fogni?

Még ha a teljes szektorban be is vezetik, akkor is csak töredékét hozhatja be a költségvetésbe a jelenleg elcsalt adónak: ez az összeg az élelmiszeriparban tapasztalható feketekereskedelmet is hozzászámítva éves szinten elérheti az 500 milliárd forintot, sőt egyes becslések szerint az ezermilliárdot is. Raskó szerint legfeljebb 30-40 milliárd forint pluszbevételhez juthat így a költségvetés, ami ugyan már önmagában is jelentős összeg, mégis kevés a teljes szektorban tapasztalható feketekereskedelem mértékéhez képest. Ágazati becslések szerint ez a zöldség-gyümölcs ágazatban átlagosan 30-40, a hús- és baromfiiparban legkevesebb 30, míg a hűtő és sütőiparban 20 százalékos lehet.

A fordított áfafizetés bevezetése a nagyobb számlagyárak tevékenységét szoríthatja vissza, Raskó szerint azonban a kisebb szereplők ismét kívül eshetnek az intézkedés hatókörén, az eleve feketén üzletelőkről nem is beszélve. Jelenleg ugyanis egyetlen alágazatban sincsenek pontos kimutatások a megtermelt termény, áru mennyiségéről vagy az élő állatok számáról, ezért a fiktív számlákkal, fuvarlevelekkel nagy, akár több száz millió forintos tétben játszó áfacsalók mellett hasonlóan jelentős összegre rúg a legális forgalmuk, tevékenységük mellett annak akár harmadát-felét számla nélkül forgalmazó kisebb szereplők által meg nem fizetett áfa összege is.

Hosszabb távon jelentkeznek az eredmények

Egy néhány éven belül tervezett jelentősebb áfacsökkentés bejelentésének is lehetne pozitív hatása, a mielőbbi bevezetésről már nem is beszélve. Az érdemi áfacsökkentés nemcsak a termelők jövedelmi helyzetét, a magyar áruk nemzetközi versenyképességét is javítaná − a feketekereskedelem visszaszorulása mellett −, de jelentősen hozzájárulhatna a belső fogyasztás növekedéséhez is − tette hozzá Raskó György.

Ledó Ferenc, a Magyar Zöldség-Gyümölcs Terméktanács és Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) tész-főbizottságának elnöke szerint ha egy szigorúbb, származásihely-igazolási, illetve nyugtaadási ellenőrzés a nagybani, illetve a városi piacokra is kiterjedne, szintén jelentősen fehéredhetne a zöldség-gyümölcs kereskedelem, ahol egyes becslések szerint keresleti piac mellett akár a 70 százalékot is elérheti a feketézés aránya. Szintén hozzájárulna az ágazat fehéredéséhez a nagybani piacok működésének hatósági újraszabályozása.

Emellett persze a szakemberek szerint szükség lenne az őstermelői adózás átalakítására is. Jelenleg ugyanis a kedvezményes szabályok miatt egyre több professzionális vállalkozás működik családi gazdaságban úgy, hogy csak a visszaigényelhető áfához szükséges mennyiségű számlát szerzik be az egyéni vállalkozóként tevékenykedő családtagnak, míg a bevétel többi részét az őstermelőként adózó rokonok között osztják el

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

Jhony, 2011.09.16 21:51

Magyarországon nincsenek nagy farmgazdaságok,, kicsik vannak és azolat nem lehet úgy nyereségesen vinni hogy ne lenne benne egy kis feketézés!
Az áfa visszaigénylés más dolog.
És az hogy kártérítéstért tartják a markukat megint más mert azt még az unió is támogatja.
úgye: inkább fizetünk csak ne termelj semmit!
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kronfa, 2011.09.16 16:16

@megalodon: Bár egy marhaság, de maradhatunk annyiban....Az usa és m.o ilyenfajta összehasonlítása eleve hibás. Ahol szerinted gázkamra jár(usa) azért, ami szerinted a kereskedelemben folyik , ott ez a fajta politikusmaffia nem jut hatalmi pozícióba. Visszataszító -legalábbis számomra- hogy az országot tönkretevő, élősködő politikusi söpredék -párt hovatartozástól függetlenül- ilyen demonstratív módon nekiáll egy olyan probléma megoldásának, amit éppen az ő dilettantizmusuk okozott. Az okot kell minden esetben kezelni és a tünet -jelen esetben az áfa csalás- automatikusan megszűnik. Abban viszont szerintem nem érdemes vitát nyitni, hogy az áfa trükközés oka nem az, hogy nem a vevő fizette eddig az áfát.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

megalodon, 2011.09.16 15:07

@kronfa: maradjunk annyiban, hogy ami a kereskedelemben megy azért az usa ban már gázkamra jár :-)
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

kronfa, 2011.09.16 14:22

Nosztalgiázol mega? Azok a régi szép idők, amikor büntetlenül lehetett a kulákot verni.....
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rotaryfun, 2011.09.16 13:44

@megalodon:
Épp itt az ideje hogy az is fizessen (vissza) aki a sok állami és ilyen olyan támogatást megkapta.Egyszer már írtam erről hogy engem baromira zavar mikor a sok 10 millás trakesszal tüntetnek hogy "szarul élünk" közben a mama a mergával viszi a teát és a kaját nekik. Sőt az is ideje lenne hogy a kedvezményeiket is átgondolják mert a markukat tudják tartani a járandóságért de hogy be is fizessenek (önszántukból) az elég büdös. Nem kell ide fekete autó elég az ha olyan arányt sikerül elérni mint más termelő és kereskedő szektorokban.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html