Elképesztő tojás- és burgonyadrágulás

Az októberihez képest kisebb tempóban, de tovább emelkedtek a mezőgazdasági termelői árak novemberben: mind a növényi termékek 25, az állat és állati termékek 7,5 százalékkal drágultak. A termékek közül kiugróan, közel a duplájára nőtt a burgonya termelői ára. Összességében a mezőgazdasági termelői árak 18,5 százalékkal emelkedtek az előző év azonos időszakához képest. A január-novemberi összevont árnövekedés ennél kisebb mértékű, átlagosan 15,4 százalékos volt - jelentette a KSH.
NAPI, 2013. január 14. hétfő, 09:33
Fotó: Napi.hu

A gabonafélék ára átlagosan 31,1 százalékkal növekedett 2011 novemberéhez képest. A búza ára az elmúlt hónaphoz képest kismértékben csökkent, a kukorica ára pedig enyhén emelkedett. Az ipari növények ára 15,0 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához képest, ezen belül az olajos növények ára 17,2 százalékkal lett magasabb az egy évvel azelőtti árszinthez viszonyítva. Novemberben 87,6 százalékkal növekedett a burgonya termelői ára. 2012-ben a burgonya ára az augusztus-szeptemberi időszakban volt a legalacsonyabb. Ez a mélypont az előző évekhez képest korábban következett be. Ennek elsődleges oka a nagyobb mennyiségű burgonyakészletek értékesítésének árbefolyásoló hatása volt.

A zöldségfélék termelőiár-indexe novemberben 17,1 százalékkal emelkedett, miközben a gyümölcsöké 1,7 százalékkal mérséklődött. A gyümölcsök csoportján belül az alma és a szőlő értékesítése volt jelentős ebben az időszakban. Az alma idei évi magas terméseredménye miatt 22 százalékos áresés történt, miközben a borszőlő esetén ellentétes tendencia figyelhető meg: a gyenge termés az árak 43,6 százalékos növekedésével járt együtt.

A vágóállatok termelői ára 7,5 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. A vágósertés felvásárlási ára 400 forint/kilogramm volt, ami 4 százalékos árcsökkenést jelent az előző hónaphoz viszonyítva, és 6,8 százalékkal magasabb, mint a 2011. novemberi árszint. A vágóbaromfi ára novemberben az előző év azonos időszakához mérve 12,5 százalékkal növekedett. A vágómarha ára a tavalyi jelentős növekedés után az előző év novemberéhez viszonyítva 4,7 százalékkal csökkent.

2012. novemberben az állati termékek ára 7,6 százalékkal emelkedett az előző év azonos időszakához viszonyítva. A tej ára lényegében nem változott, a tojásé 34,9 százalékkal növekedett.

Miközben havi szinten az árnövekedés mérséklődése tapasztalható, a január-novemberi árindex 1,1 százalékponttal nagyobb, mint az év első tíz hónapjában. A mezőgazdasági termelői árak a 2012. január-novemberi időszakban összességében 15,4 százalékkal emelkedtek a 2011. évi első tizenegy hónap termelői árszintjéhez viszonyítva. A gabonafélék árindexe 18,5 százalékkal, az olajos növényeké 20,5 százalékkal emelkedett a vizsgált időszakban. A friss zöldségfélék és a gyümölcsök árai 22,1, illetve 9,8 százalékkal haladták meg az előző év azonos időszakit. A burgonya ára átlagosan 11,7 százalékkal maradt az előző évi szint alatt, amit elsősorban az első féléves jelentős készletértékesítés okozott. Az élő állatok és állati termékek ára - a tavalyi 14,7 százalékos növekedés után - idén további 11,7 százalékos emelkedést mutatott az előző év azonos időszakához mérten, amely főleg a magasabb tojás- és sertésár következménye.

HOZZÁSZÓLÁSOK
 

szkiita, 2013.01.14 16:42

Ez nem jó hír ,de ezek után is 3-4 tojásból sütöm a palacsintát,meg 1.5 liter tejből,meg 1 liter ásványvízből,így sokkal puhább ,és sokkal több a fehérje benne ,nem csak a szénhidrát...
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2013.01.14 14:29

@laatoo:

Vérnyomás probléma azóta van amióta a "civilizált" világ kilépett a normális fogyasztói társadalomból és túlfogyasztóvá vált.
Emellett szó szerint a homo sapiens visszafejlődött "ülő emberré".
Egy átlag magyar a normál 4-5 gramm só helyett (ez sem normál különben, ha az átlag életmódot vennék figyelembe) 25-30 grammot fogyaszt.
Ha elmegy a háziorvosához mi az első: vérnyomáscsökkentő ráadásul kombinált vízhajtóval. A krónikus vízhajtó szedése bizonyítottan csökkenti a várható élettartalmat ráadásul, hasonlóan, mint az antipszichotikumok helyzetére hazánkban nem lehet leszokni róla.
Mi lenne a helyes háziorvosi eljárás magas vérnyomás esetére:
- Életmód változtatás: főleg az alvás minőségének a javítása
- A konyhai só száműzése, diéta (sószegény, gyümölcs-zöldség gazdag)
- Fizikai aktivitás növelésének a megszervezése
- Többlet folyadékbevitel (nem csak víz, hanem 100% gyümölcslevek az ionpótlás miatt)

Hallott már hasonlót bármelyik háziorvostól?...
Meg is lincselnék. Az ő dolga, hogy felírja a pirulát amiért a gyógyszerlobbitól anyagi haszonélvezővé válik... és a háziorvos is függő lesz.

Cserébe a mekis reggeli tojás és burgonya mellé jár egy államilag támogatott koleszterincsökkentő, antireflux tabletta és kombinált vérnyomáscsökkentő valamint egy szívgyógyszer. Mivel ennyi gyógyszernek a kombinációja nem kívánatos mellékhatásokkal jár arra is van gyógyszer.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

laatoo, 2013.01.14 13:53

@rw: Vérnyomásprobléma is azóta van mióta mérik! Ha a tudomány' azt állapítja meg h. a normális vérnyomás 200/160 akkor mindenki vérnyomásnövelőt fog enni.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

USE, 2013.01.14 12:45

@StoneHeart:

..remélem felmegy. Reggel korán egy órát dobáltam a havat és leesett.
Fogyni nem egészséges diétával. Kizárólag a többlet fizikai munka a megoldás semmi más.
Még a beteg gyerek is megette a rántott tojást.
ha kihányja az sem baj... igaz jobban van, mert kiment hóembert építeni a többiekkel. Legalább lázcsillapító sem kell...
...
A tojás és burgonya drágulás kizárólag a multik miatt van.
Ők pedig a lusta emberek miatt tehetik meg.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html

rw, 2013.01.14 12:38

@StoneHeart:
A tudomány legújabb álláspontja szerint tojástól már újra nem kell félni koleszterinügyben. Persze ez holnap megint változhat.
A hozzászólások csak a Felhasználó véleményét tükrözik. Fórum moderációs elveinket itt olvashatja: https://www.napi.hu/info/adatvedelem.html