Business Talks '24

Üzleti konferencia

Ne maradjon le az év
üzleti konferenciájáról!

Szerezze be
jegyét most.

A megyei matricák bevezetésével megjelent új felhasználók a rutinosabb vásárlóknál gyakrabban ütköztek kisebb nehézségekbe - írja közleményében a szaktárca.

A külföldi járművekre kiszabott pótdíjak hatékonyabb beszedése is hozzájárult a jogkövető magatartás elmúlt években tapasztalt elterjedéséhez, a bliccelési kísérletek visszaszorulásához. Így lehetővé válik a szolgáltatásért fizetni kész autósok figyelmetlenségeinek, tájékozatlanságból fakadó tévesztéseinek enyhébb elbírálása.

A javasolt változtatások zömének alapvető célja, hogy kiiktassák az adminisztratív buktatókat és többletköltségeket, amelyek az elmúlt időszakban gondot okoztak az úthasználók számára.

Véletlen felhajtás

Az egyik legfontosabb tervezett intézkedés lehetővé tenné, hogy pl. a véletlenül díjköteles útszakaszra tévedő autósok az utazás megkezdése után is megvásárolhassák az e-matricát. Az új előírás szerint a fizetős hálózatra lépéstől számítva 60 perc állna az úthasználók rendelkezésére a jogosultság megváltásához.

Az e-matricákat a továbbiakban is érdemes már indulás előtt beszerezni akár személyesen, akár elektronikus úton. A jóhiszemű mulasztók azonban a jövőben mentesülhetnek a pótdíjazás alól, ha a megfelelő jogosultságot a díjköteles útra hajtást követő egy órán belül megveszik.

60 nap után nőne a pótdíj

A hatályos szabályozás szerint a jogosulatlan úthasználatért kiszabott 14 875 forintos alap-pótdíj már 30 nap után 59 500 forintra nő. A tervezett módosítással e türelmi idő a kétszeresére, 60 napra hosszabbodna, teret engedve az esetleges tévesztések kényelmesebb kezelésének is. Ha a jármű az arra egyébként irányadó díjkategóriához képest alacsonyabb díjkategóriába tartozó, érvényes jogosultsággal rendelkezik, csak különbözeti pótdíjat kellene fizetni, amely 60 napon belüli rendezés esetén 7 500 forint lenne.

Maximalizálás

Ha az úthasználónak a jogosulatlan úthasználat és az első felszólítás kézhezvétele között eltelt időben kettőnél több pótdíjfizetési kötelezettsége keletkezett, a pótdíj maximalizálását kérheti két, a járműre irányadó alap-pótdíj vagy különbözeti pótdíj összegére. A kérelem benyújtására a korábbi 15 nappal szemben 75 nap állna az üzemben tartó rendelkezésére. A kérelem egy rendszámra egy naptári évben többször is benyújtható lenne. A rendszer üzemeltetője a jövőben a pótdíjfizetésre kötelezett természetes személy kérelmére részletfizetést engedélyezhetne, ha az egy összegű rendezés jelentős anyagi terhet róna a mulasztóra. (Újabb szakaszok válnak fizetőssé)

Egy rendszámra naptári naponként egy pótdíj szabható ki, azonban a továbbiakban elkerülhetővé válhat az is, hogy az éjfélnél valamelyest tovább tartó, viszonylag rövid idejű használat miatt egy útra két büntetést fizettessenek meg. A módosítási kezdeményezés rendezi az üzemszünetek ügyét is: a javasolt rendelkezések kimondják, hogy az üzemszünet idejét követő legalább 60 percig nem szabható ki pótdíj.

Családi kedvezmény

A D2 járműkategóriába tartozó (pl. 7 főnél több személy szállítására alkalmas) személygépkocsira regisztráció után igénybe vehető nagycsaládos kedvezmény nemcsak a négy, hanem más szabályozásokhoz igazodva már a három gyermeket nevelő családok számára is elérhető lehet.

Motorosok

A következő szezontól, jövő júniustól a motorosok a kínálatból eddig hiányzó kedvezményes havi matricát vehetnének járművükre. Az új termék ára az 1470 forintos heti jogosultsághoz képest mindössze 2500 forint lehet.

Egyszerűbb adminisztráció

Egyszerűsödhet számos szolgáltatás, például a jogosultság átírása egyik járműről a másikra (új autó vásárlása vagy családon belüli átadás esetén). A tervek szerint egyszeri ügyintézés alkalmával egyszeri díjfizetés történhet, így megszűnhet a többi között az a gyakorlat is, amely rendszámelírás esetén karakterenkénti díjfizetést írt elő.

Az autósok költségeit és adminisztrációs terheit csökkentő előírások gyors véglegesítésük esetén legkorábban 2018. január elsejétől léphetnek hatályba. Az e-matricás rendszerhez kapcsolódó ügyintézést megkönnyítő egyes rendelkezéseket a már folyamatban lévő ügyekre is alkalmazni kell majd.